Informatie voor de watersporter

Team JAJO DutchSail klaar voor Youth Foiling Gold Cup in La Grande Motte

Voor het derde achtereenvolgende jaar is het Nederlandse Team JAJO DutchSail actief in de Youth Foiling Gold Cup van de 69F klasse. Deze week tijdens stop twee van de tour, in het Franse La Grande Motte, komt Team JAJO DutchSail voor het eerst in actie. De selectie bestaat voor deze wedstrijd uit: Paul Hameteeman, Ismene Usman, Elliot Savelon en Cas van Dongen.

Als tweevoudig overall winnaar van de Youth Foiling Gold Cup kijkt de concurrentie naar het Nederlandse team. Toch tempert coach Pieter-Jan Postma de verwachtingen voorafgaand aan het evenement. Postma: “We zijn hier dit jaar met een iets andere insteek dan de afgelopen twee jaar. Er zijn naast de bekende gezichten (Ismene, Elliot en Cas red.) een aantal nieuwe mensen mee met onder andere Paul Hameteeman, Bart Lambriex en Arianne van de Loosdrecht. Maar ook onze aanpak is wezenlijk anders. In tegenstelling tot de afgelopen jaren hebben we deze winter eigenlijk niet als team getraind. We zijn pas vorige week hiernaartoe gegaan en hebben een drietal dagen met een groep van acht zeilers verdeeld over twee boten gevaren.”

“Doel van deze aanpak is om zo zoveel mogelijk jeugdige Nederlandse zeilers snel op niveau te krijgen in het foilen en onze eigen playbooks als team aan te scherpen. De thema’s in die trainingen zijn dus ook vooral gericht op: communicatie. Hoe stuur je elkaar aan, hoe ontvang je informatie. Wat is je rol aan boord en waarvoor ben je dus verantwoordelijk maar ook waarvoor niet. Daarnaast natuurlijk het technische aspect: het varen van de boot.”

Twaalf internationale topteams
In totaal doen er twaalf teams mee aan deze Act 2. In het oogspringende afvaardigingen zijn ervan de America’s Cup teams van het Italiaanse Luna Rossa en het Franse Orient Express Team. Postma: “Deze teams hebben de gehele winter full-time doorgetraind en gebruiken de 69F echt in hun programma’s voor de America’s Cup, de Women’s America’s Cup en de Youth America’s. Voor ons is het ook in het kader van onze deelname aan de Women’s en Youth America’s Cup interessant om te zien hoe we ons op dit moment verhouden.” Deelnemende teams: Volaire (CAN) ; BYC Foiling Team (GER) ; Enzedder Racing (NZL) ; Clean Sailors Youth Racing Team (GER) ; Luna Rossa – Piranha (ITA) ; Luna Rossa – Swordfish (ITA) ; Rum Runners (ATG) ; Orient Express Team France (FRA) ; Groupe Atlantic (FRA) ; Team JAJO DutchSail (NED) ; Normandy Inshore Program (FRA) ; HRM Racing Youth Team (POL)

Format
Van dinsdag 9 t/m vrijdag 12 mei wordt er door de twaalf deelnemende teams een kwalificatieserie gezeild. De beste zes teams nemen het zaterdag en zondag tegen elkaar op in de finale serie om te bepalen wie zich winnaar van de Youth Foiling Gold Cup Act 2 mag noemen.

Voor meer informatie: 69fsailing.com (Engels)

Foto: Kevin Rio / 69F media

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht