PERSBERICHT
Göthenborg – Twee jaar lang stond Tom Touber (Lelystad) als COO Volvo Ocean Race aan het roer van grote veranderingen. De afgelopen negen maanden reisde hij met het zeilevenement de wereld rond. Hij kreeg onderweg met grote uitdagingen te maken, zoals de stranding en wederopbouw van Team Vestas Wind. Nu is het tijd om terug te blikken.
“Het is een lange race en dat merk je. Gelukkig waren de Europese etappes fantastisch met enorme hoeveelheden mensen en enthousiaste organisaties. Dat houdt je op de been voor de laatste loodjes. Je moet in een maand tijd op alle plekken tegelijk zijn, je team in vieren delen en nog steeds dezelfde kwaliteit of hoger leveren. Dat zijn tropenjaren.”
Terugkijkend op de race zegt Touber blij te zijn dat ze de doelstellingen hebben weten te realiseren: “De eerste was om een goede vloot aan de start te krijgen van minimaal zeven boten. Dat is gelukt. Verder is het in de sport niet vaak vertoond dat de kosten met vijftig tot zestig procent werden verlaagd. Ten derde kijk ik terug op de eerlijkste race ooit. Ik kan nu met zekerheid vaststellen dat echt het beste team heeft gewonnen.”
Op de vraag of de race is verlopen zoals hij wilde, antwoordde Touber: “De Volvo Ocean Race is een evenement waarin topsport en avontuur samengaan. Qua topsport hebben we met de one design boten en de betrouwbaarheid ervan genoeg aangetoond dat het om de beste zeilers gaat. Het avontuur zit er ook nog steeds in. Het is triest dat de Deense boot midden op de Indische Oceaan op een rif knalt en dat de mast van Dongfeng breekt, maar het is wel onderdeel van het avontuur. Net als het verhaal van de terugkomst, het hoort erbij. Ik ben niet blij met dat het is gebeurd, maar het is wel één van de grootste verhalen van deze race. Ik ben ervan overtuigd dat mede door zo’n gebeurtenis er in Den Haag op zaterdag 70.000 mensen stonden. Men wil een beetje van dat avontuur proeven en dat heeft een bredere doelgroep dan alleen de sport.”
‘Grootste zeilevenement’
Over de potentie van de Volvo Ocean Race, zei Touber: “Ik denk dat de statistieken zullen laten zien dat dit veruit het grootste zeilevenement ter wereld is. Volgens Simeon Tienpont [tweevoudig America’s Cup-winnaar] kreeg Den Haag een grotere menigte op de been dan op de drukste dag van de America’s Cup. Bij ons duurt dit alleen negen maanden. Ik denk dat er veel ruimte is voor verdere groei. Dat meer mensen interesse krijgen in de kleinere sporten. Er zijn nog genoeg landen waar we potentie zien. China is aan het opkomen. We verwachten veel van Engeland met een stopover (Cardiff) en Italië.”
Europese sprints
De nieuwe boten zijn minder onderhoudsgevoelig en dat biedt kansen. “We werken met een serviceschema van een grote en kleine beurt en tanken. Net als bij Volvo wagens. In de volgende editie zullen alle Europese stopovers in de categorie vallen van olie verversen en hoogstens tanken. Daardoor kunnen we op het eind relatief veel sprintetappes achter elkaar hebben, die de spanning er flink in houden.”
“De pit-stop in Den Haag was buitengewoon geslaagd met de hele zaterdagmiddag al die starts, die elke keer veel mensen trokken. Dat was een mooi formaat. Door het feit dat je in die paar dagen zo’n gigantische opkomst kunt hebben, sluit ik niet uit dat we in de volgende race meer pit-stops zullen hebben.”
Uitdagingen voor 2017-18
Volgens Touber is voor de komende editie de belangrijkste uitdaging om niet weer in de spiraal te komen van oplopende kosten. Resulterend in een daling van return on investment en uiteindelijk in deelname. “Verder moeten we proberen om meer teams aan de start te krijgen, tussen de zeven en tien.” Die zullen opnieuw racen in de Volvo Ocean 65 met upgrade. Maar hoe houd je de nieuwe en oude modellen gelijkwaardig? Touber legt uit: “Het grootste risico is als we geen zicht hebben op de boten. Vanuit Zweden gaan ze overal heen en dan heb je geen idee. Het is in ieders interesse om ze zo goed mogelijk te onderhouden, want dan behouden ze hun waarde voor de volgende race.”
“Alle huidige teams hebben tot 31 oktober 2015 om in te schrijven met een gegarandeerde plek in 2017-18. Als ze dat niet doen, bieden ze hun boot te koop aan. Dan krijg je in november/december een soort transfermarkt. Wij verwachten dat die eind van de zomer 2016 gesloten zal zijn. In de winter van 2016 naar 2017 toe worden alle boten, inclusief de nieuwe, naar Alicante gevraagd. Daar moeten ze verplicht de loods in. De Boatyard is dan volledig operationeel en gaat alle boten laag voor laag uit elkaar halen. Ze worden opnieuw gewogen, gezandstraald en ze krijgen een uitgebreide beurt en de upgrade naar de nieuwe VO 65-regel. De innovaties zullen in november tijdens de METS bekend worden gemaakt.”
De oude en nieuwe modellen zullen volgens Touber niet voor elkaar onderdoen. “Carbon verliest geen stijfheid. Bij de start hebben we over de hele lengte van de boot een buiging van 2,4 mm gemeten. In Lissabon was die 2,0 mm. Binnen de tolerantie van wat je überhaupt kunt meten, is dit even sterk. Wij verwachten hier dus geen problemen mee. Vanaf het eerste kwartaal van 2017 komt een compleet nieuw zeilplan. Vanaf dat moment is het niet meer toegestaan om met elkaar te trainen.”
Boatyard
Het meest trots is Touber op de invoering van de Boatyard, het onderhoudscentrum van de vloot. “De teams komen uit de situatie dat ze alles zelf wilden doen, naar dat ze weliswaar gedwongen alles uit handen moeten geven aan een centraal servicecentrum. Inmiddels vertrouwen ze er blind op dat het onderhoud naar alle eerlijkheid gebeurt. Daar houd ik van. De Boatyard kan dit enkel waarmaken door de fantastische samenwerking met de partners, die allemaal verantwoordelijk zijn voor hun eigen producten. Het werkt enorm goed. We hebben hiermee de zeilwereld behoorlijk veranderd. We hebben zelfs vanuit andere sporten belangstelling voor hoe dit principe van ‘shared service’ werkt.”
Of we de komende twee jaar meer vernieuwingen uit zijn koker mogen verwachten, weet Touber nog niet. “Ik ga nu eerst op vakantie, maar ben al wel op zoek naar een huis in Alicante.”
Meer informatie www.volvooceanrace.com
Lees ook
Boottest: Clever 54
6 december 2024
Dutch Water Week onderdeel van Sailing Grand Slam in 2025
20 november 2024