Informatie voor de watersporter

Thomas Tison en Nlcomp® kondigen partnerschap aan voor de ontwikkeling van de ECOFOILER.

De romp van het eerste prototype werd onthuld op de JEC Paris 2023.

Het Franse bedrijf Thomas Tison Yacht Design & Engineering brengt de America’s Cup-expertise in bij de Italiaanse scheepswerf nlcomp®, eigenaar van de rComposite™-technologie waarmee composietmateriaal aan het einde van de levensduur van de boot gemakkelijk kan worden gerecycled.
Samen zullen zij de ecoFoiler ontwikkelen, een 3,80 m lange foiling rubberboot gemaakt van recycleerbare materialen, met de nadruk op duurzaamheid en prestaties.

Het ontwerp van de ecoFoiler maakt hem gemakkelijk hanteerbaar voor en na het opstijgen, in tegenstelling tot andere hoogwaardige foiling dinghy’s die moeilijk te zeilen zijn en de neiging hebben zeer hoog te vliegen. Deze eigenschap maakt het een ideaal product voor zeilers van alle niveaus en biedt een spannende zeilervaring. De ecoFoiler voorziet in de behoeften van zeilers die waarde hechten aan superieure ontwerpdetails, gebruiksgemak en ecologische duurzaamheid.

Dankzij de expertise van Thomas Tison in composiet engineering, die hem ertoe bracht enkele van de meest geavanceerde wedstrijdjachten te ontwerpen, en dankzij de diepgaande kennis van NLComp in de productie van biocomposieten, zal de ecoFoiler niet veel zwaarder zijn dan zijn niet-milieuvriendelijke alternatieven.

“Hoewel er verschillende foiling concepten op de markt zijn, zal de ecoFoiler de lat hoog leggen. Het wordt de eerste productieschuimboot die is ontworpen met biocomposietmaterialen, met een verfijnd, snel ontwerp dat zorgt voor zeilgemak”, aldus de ontwerper.

Vorig jaar lanceerde de Franse studio onder leiding van Thomas Tison een aangepaste zeilboot met een hightech houten romp en voerde een levenscyclusanalyse uit om de impact van het ontwerp op de vermindering van de koolstofvoetafdruk van de boot te meten. Het partnerschap met nlcomp® is een kans om ook op het gebied van biocomposietmaterialen innovatie te stimuleren. Deze samenwerking belichaamt dezelfde geest van vooruitgang en innovatie als bij de America’s Cup, nu toegepast op duurzame bouw.

“Ik ben blij dat ik de kans krijg om met nlcomp® samen te werken, omdat het een gepassioneerd team is en zij het voortouw nemen met hun visie op duurzaam zeilen. Ik kijk er ook naar uit om een product te creëren dat bijdraagt aan de foilingbeweging: gebruiksgemak, respect voor het milieu en de sensatie van het foilen op een verfijnd ontwerp”, aldus Thomas Tison.

“Eco-composiet en foiling projecten bereiken nu een breder publiek. We zullen elke fase van het constructie- en productieproces analyseren en optimaliseren om ervoor te zorgen dat de ecoFoiler toegankelijk is voor een breed spectrum van zeilers die op zoek zijn naar de sensatie van het foilen met een minimale ecologische voetafdruk. Ons doel is om dit concept om te zetten in een boot die zoveel mogelijk mensen deze unieke ervaring kan bieden.”

De romp van het prototype en de mal (3d geprint door Breton, met behulp van hun Genesi machine en een recycleerbaar thermoplastisch polymeer) van dit project zijn klaar, en werden onthuld op de JEC in Parijs, ‘s werelds grootste vakbeurs voor de composietenindustrie. Het team onder leiding van Thomas Tison zal de rompvorm optimaliseren, het dek, het zeilplan en het foliesysteem ontwikkelen om optimale prestaties te garanderen.

“We kijken er echt naar uit om met Thomas samen te werken aan dit spannende project. Ik heb zijn werk de afgelopen jaren gevolgd en na een ontmoeting op The Yacht Racing Forum wist ik meteen dat hij de perfecte partner was om ons te helpen bij de ontwikkeling van de ecoFoiler”, aldus Fabio Bignolini, medeoprichter & CEO van nlcomp®.

Het vorige project van nlcomp®, de ecoracer25, bewees al aan de industrie dat duurzame prestaties mogelijk zijn. In 2022 won ‘s werelds eerste recyclebare sportboot het Italiaanse sportbootkampioenschap in het Gardameer tegen een vloot van veertig glasvezelconcurrenten.

Naast de samenwerking tussen Thomas Tison en nlcomp® profiteert de EcoFoiler ook van partnerschappen met toonaangevende bedrijven op het gebied van duurzame materialen en productie. Bcomp levert bijvoorbeeld Amplitex™-vlasvezels, die milieuvriendelijk zijn en een lagere koolstofvoetafdruk hebben dan traditionele glasvezels. Ondertussen levert Arkema de thermoplastische harsen, die recycleerbaar zijn, waardoor het milieueffect van het project verder wordt beperkt. Breton, aan de andere kant, heeft ‘s werelds eerste 3D-geprinte recycleerbare mal voor een zeilboot gemaakt, waarmee de geavanceerde technologie en innovatie achter het duurzame ontwerp van de ecoFoiler wordt getoond. Deze partnerschappen onderstrepen de toewijding van het ecoFoiler team om duurzame praktijken te promoten en de grenzen te verleggen van wat mogelijk is in de zeilindustrie.  

Voor meer informatie: Thomastison.com (Engels)

Foto: Thomas Tison Yacht Design & Engineering

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht