Informatie voor de watersporter

Tip van VBO Watersportcursussen: haal het vaarbewijs vóór 2013!

PERSBERICHT
Dongen – Het examen voor het vaarbewijs zal veranderen en in 2013 een stuk moeilijker worden. VBO Watersportcursussen zet een en ander op een rij.
Kosten
De prijzen van de opleiding en examen blijven, ondanks de BTW verhoging en stijgende kosten, dit jaar 2012 onveranderd. Het is vrijwel zeker dat de kosten in 2013 zullen stijgen.
Inhoudelijk
De examencommissie gaat steeds meer inzicht vragen stellen. Je moet niet alleen weten waar het over gaat maar je moet het ook begrijpen. Op zich helemaal prima, maar het examen wordt daardoor wel moeilijker. Met alleen vragen oefenen kom je er niet.
Opleiding
Er is er geen kwaliteitscontrole op vaarbewijsopleidingen. Dat betekent dat iedereen vaarbewijscursussen kan geven en online cursussen kan aanbieden. De kwaliteit is voor een buitenstaander moeilijk te beoordelen. Toch zijn er wel een paar kenmerken die kwaliteit en service garanderen.
• HISWA
De HISWA, vooral bekend van de botenbeurs, is de brancheorganisatie voor de watersport. Wat de BOVAG is voor autobranche, is de HISWA voor de watersportbranche. Een bedrijf dat aangesloten is bij de HISWA moet voldoen aan de HISWA voorwaarden.
• CRKBO
Om opgenomen te worden in Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) moet de opleiding aan strenge eisen voldoen. Het is een algemeen onderwijs keurmerk.
• Erkend Leerbedrijf
Erkend Leerbedrijf wil zeggen dat het middelbaar beroepsonderwijs het bedrijf geschikt vindt om er hun cursisten stage te laten lopen.
• Brede opleiding
Een brede opleiding betekent dat de opleiding meer doet dan alleen vaarbewijs. Daarvoor moet zo’n opleiding beschikken over specialisten met een ruime kennis en ervaring. Je kunt er niet alleen terecht voor het vaarbewijs maar ook voor Marifonie, Marcom-B, Theoretische Kustnavigatie.
Belang van het vaarbewijs
Het vaarbewijs is en blijft belangrijk, in binnen- en buitenland. In het buitenland zijn de bevoegdheidseisen hoger dan in Nederland. Je kunt in Italië niet zo maar met je eigen rubber bootje op het Gardameer gaan varen. Je hebt een vaarbewijs/ICC nodig. Het huidige Nederlandse vaarbewijs is gecombineerd met internationaal vaarbewijs (ICC). Huren in het buitenland kan alleen als je in bezit bent van het vaarbewijs/ICC.
Meer informatie www.watersportcursussen.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht