Informatie voor de watersporter

Twee keer kans op goud voor Team Allianz op WK 49er en 49erFX

Op de voorlaatste dag van het wereldkampioenschap skiffzeilen komen Bart Lambriex en Floris van de Werken sterk terug na een teleurstellende dag op 8 maart. De omstandigheden waren perfect in Lanzarote met grote golven en toenemende wind. De Team Allianz mannen staan nu, met een score van 4-1-7, op een tweede plaats achter Fischer en Pequin uit Frankrijk. Odile van Aanholt en Annette Duetz noteren 3-2-1 en gaan ruim op kop en vechten een prachtig duel uit met Bobeck en Netzler, de huidige wereldkampioenen uit Zweden.

Odile van Aanholt en Annette Duetz met de TV drone in achtervolging

Van Aanholt en Duetz winnen laatste race van de dag

Na twee overwinningen van de Zweden in race 12 en 13, waarin de Nederlanders een derde en tweede plaats scoren, pakken Van Aanholt en Duetz de overwinning in de laatste race van de dag.

In diezelfde race 14 is er een drama voor de Zweden. Een van de teamleden wordt door een golf uit de trapeze geslagen op volle snelheid, gevolgd door het omslaan van de boot en eindigen als 23ste. Met een Nederlandse overwinning in die race, is de voorsprong in het klassement nu 25 punten.

Odile van Aanholt en Annette Duetz hadden genoten, ondanks het belang en de druk op zo een voorlaatste dag van het WK. “Wij hebben echt een toffe dag op het water gehad ondanks dat we zenuwachtig waren. Het was best spannend er stond harde wind met hoog golven,” zegt Odile van Aanholt.  

Jullie wonnen de laatste race in stijl. “We hadden goed plan voor de dag en de bootspeed was supergoed. Heel fijn dat we daarop konden vertrouwen. Gedurende de dag werden we steeds relaxter. Hadden we geen kleine schoonheidsfoutjes meer. Dan is het heel mooi om die laatste race te winnen. We hebben er zo hard voor gewerkt. Dat was ook wel echt een stukje ontlading,” vervolgt Van Aanholt.  

Hoe bereiden jullie je voor op morgen? “We hebben morgen nog een dag. We staan er heel erg goed voor. We zijn in ieder geval heel erg trots op wat we tot nu toe gedaan hebben. Voor nu is het van belang om goed uit te rusten en dan morgen het allerbeste te geven, focus op onszelf. Maar het wordt sowieso een spannende dag morgen,” legt Duetz uit.  

Bart Lambriex en Floris van de Werken

Vierde WK titel kan nog voor Lambriex en Van de Werken

Bart Lambriex en Floris van de Werken zijn drievoudig wereldkampioen in deze skiffklasse en zien nog steeds een kleine kans om hun vierde titel op rij te winnen. Maar het Franse team van Pequin en Fischer heeft een voorsprong van 30 punten op hun Nederlandse rivalen. Met nog één gold fleetrace en een medalrace te gaan op 10 maart is die achterstand nog goed te maken, maar dan moet alles meezitten voor de Nederlanders, die op hun beurt weer een voorsprong van 12 punten hebben op Botin en Trittel uit Spanje.

Floris van de Werken en Bart Lambriex vastberaden op 9 maart

Na een prachtige dag op het water voor de kust van Lanzarote staat Floris van de Werken de Nederlandse pers te woord en gaf de volgende toelichting over hun prestaties vandaag.  

“Deze comeback was echt nodig. We waren heel vastberaden deze ochtend om gister te doen vergeten. Daar zijn we heel blij mee. Zo een slechte dag maakt wel iets in je los, dat brengt een hoop brandstof.”  

Heb je nog een kans op de titel met 30 punten achterstand? “We gaan kijken of we zelf zo goed mogelijk kunnen zeilen en dan zien waar de Fransen eindigen. Het blijft zeilen. We hebben gekkere dingen gezien.”

Wat was het verschil met gisteren? “We hadden een goede uitvoering in de strategie en goede bootsnelheid. Heel blij met deze comeback. Het verschil zit hem in de keuzes die je maakt. Als je het vertrouwen hebt, dan maak je ook de goede keuzes. Dat is enorm belangrijk. Het is een deel mentaal en een deel techniek,” besluit Van de Werken.  

Voor meer informatie: 49er.org

Foto: Sailing Energy

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht