123 stickers

Veel aandacht voor ontwikkelingen elektrisch en hybride varen op Boot Holland 2012

PERSBERICHT
Leeuwarden – Tijdens Boot Holland van 10 tot en met 15 februari zal het ‘Paviljoen Elektrisch en Hybride Varen’ met zijn 700 m² en 27 bedrijven weer groter zijn dan vorig jaar. De organisatie is in handen van de Stifting Elektrysk Farre Fryslân (SEFF), de Friese stichting ter promotie van het elektrisch varen.
Dit jaar is er een prominente rol voor een aantal boten dat heeft deelgenomen aan de in september gehouden Frisian E-Performance Challenge, een prestatietocht voor elektrisch aangedreven boten. De Tender 630 e-motion, een gezamenlijke inschrijving van Stoop Jachtbouw uit Enkhuizen en ID Technology uit Zeewolde werd winnaar van deze wedstrijd met een 16kw (S2) a-synchronemotor van Mastervolt.
In het paviljoen ligt voorts de snelle tweepersoons PV-Sportboot (PV – photovoltaisch), die volledig op zonne-energie vaart en daarmee wat zijn voortstuwing betreft 100% milieuvriendelijk is. Deze commerciële boot is door een consortium ontwikkeld uit de winnaar van de Frisian Solar Challenge 2010. De initiatiefnemers willen met deze ‘runaboat’ aantonen dat op zonne-energie varende boten ook snel en ‘sexy’ kunnen zijn. De initiatiefnemers zijn: Kennis Centrum Jachtbouw, MG-electronics, Gowring Continental, Epomat en Cerberus Control.
In Friesland, watersportprovincie bij uitstek, wordt op allerlei manieren het elektrisch varen gestimuleerd en gefaciliteerd. Zo wordt er hard gewerkt aan een betere oplaad- infrastructuur, zijn er subsidies voor om- en in bouw van elektrische aandrijvingen, wordt er gewerkt aan nieuwe routes en zijn er tal van evenementen op dit gebied. Hieronder valt onder andere, als vroege opening van het watersportseizoen, het Paviljoen Elektrisch en Hybride Varen op Boot Holland.
Bij al deze projecten zijn naast de provincie vele gemeentes, bedrijven en organisaties betrokken. SEFF vervult daar vooral voor de markt en organisaties een coördinerende en soms uitvoerende rol. Door deze gezamenlijke aanpak komt in Friesland een ware overstap op gang van fossiele brandstoffen naar elektrisch varen. Goed voor het milieu, de rust op het water, het bedrijfsleven dat daarop inspeelt en natuurlijk voor de waterrecreant!
Opvallende trends:
– het aan boord doordringen van in één beeldscherm geïntegreerde informatietechnologie in de bediening en controle van batterijsystemen, laders, generatoren en motoren
– verdere groei van de beschikbare vermogens in elektrische aandrijvingen, die dus geschikt zijn voor grotere schepen en kruisers
– hele compacte efficiënte aandrijvingen
– nieuwe vormen van hybride aandrijvingen
– nieuwe typen “alles-in-één” generatoren
– lichter gebouwde en daardoor efficiënter en energiezuiniger varende boten.
Meer informatie www.bootholland, en www.seff.nu

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X