Informatie voor de watersporter

Veel kampioenen aan de start op NK Vrijheid-klasse begin september op Alkmaardermeer

PERSBERICHT
Op 2, 3 en 4 september vindt op het Alkmaardermeer het Nederlands Kampioenschap in de Vrijheidsklasse plaats. Het evenement wordt georganiseerd samen met de Valken Klasse Organisatie en het Comité Alkmaardermeer.
De afgelopen jaren was de combinatie Anne Halma en Jelmer Wijma in hun Vrijheid 419 het “team to beat”. Jelmer stond in 2010 met een blessure aan de kant, maar Anne wist de titel toch voor de 419 te behouden met Rene van Rijn als stuurman.
De top is dit jaar breed op het NK, met Wouter Molenaar en Frans Dagelet als belangrijkste uitdagers van Halma en Wijma. Molenaar en Dagelet werden al kampioen in diverse klasses en doen nu een aanval op de titel de Vrijheidsklasse. Verder komt er een flink aantal oud Vrijheidskampioenen aan de start. Huidig kampioen Rene van Rijn verdedigt zijn titel in een geleende boot. Robert Wit maakt zijn comeback in de Vrijheid, en ook drievoudig wimpelwinnaar Egbert Koning gaat op jacht naar een mooi resultaat. Verder is het altijd bijzonder om enorm ervaren veteranen als Ferry Batenburg, Nico Wenseveen, Jack Aarts en Ron Haanschoten op het water aan het werk te zien.
Lieuwe en Betty Gietema in de V1414 worden gezien als gevaarlijke outsiders. Samen werden ze al eens kampioen in de Vaurien, en Lieuwe won met twee verschillende stuurmannen de Sneekweek in de Vrijheid. Wouter Boekel won in zijn V13 nog nooit het kampioenschap, maar zeilt al jaren stabiel in de top van de klasse. Zou het hem gaan lukken nu eens de eerste plek te veroveren?
De Vrijheidsklasse is een klasse die ontstaan is uit een door het KNWV uitgeschreven prijsvraag. Uit de prijsvraag is geen enkel ontwerp gekomen dat aan alle gestelde eisen voldeed. Maar er werden dan ook nogal wat eisen aan het nieuwe bootje gesteld wat betreft snelheid, sportiviteit en zeileigenschappen. Bovendien, voor het eerst, moest het een bootje worden dat door zowel amateurs als jachtwerven gebouwd zou kunnen worden. Een aantal wijze heren van het verbond tekenden dan ook voor het uiteindelijke ontwerp. Er zijn inmiddels zo’n 2000 Vrijheids gebouwd waarvan er 1567 gemeten zijn.
Al met al belooft het een spannende serie te worden op het Alkmaardermeer. Er gaat op hoog niveau gestreden worden om de title en de blauwe wimpel.
Meer informatie www.vrijheid.org  en www.alkmaardermeer.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht