Iedereen kent nog wel het fluitje aan zijn enorme oranje zwemvest dat je als kind al aan moest zodra je in de haven uit de auto stapte. Dat vest was maar niks maar toch leuk dat ze er een fluitje bij hadden bedacht. Kinderen zien het fluitje als speelgoed maar het doel ervan is een alarm-middel, en dat is een stuk serieuzer. Moderne reddingsvesten hebben niet meer alleen een hees fluitje. In dit artikel kijken we welke reddingsvest onderdelen je veiligheid op het water vergroten.
Verlichting
Een van de belangrijkste onderdelen voor een reddingsvest is een lampje dat gaat branden als je in het water bent gevallen. Het klinkt als een onwaarschijnlijk scenario: dat je in het donker in het water zou liggen en de reddingsdiensten je niet kunnen vinden. Maar het komt elk jaar voor. En stel, je bent onderweg en er wordt iemand ziek aan boord. Die wil terug en daardoor vaar je zonder het te hebben gepland een stukje in het donker. Opeens is er een schip dat niemand had zien aankomen in het donker. Door de dreun van de aanvaring val je overboord. Zomaar een scenario.
Dat zijn de momenten dat je graag zichtbaar zou willen zijn. Er zijn verschillende lampjes. Eerst bestonden de reddingsvest-lampjes uit een band om de tube met daarin een lampje. Uit onderzoek blijkt echter dat elke centimeter dat het lampje hoger boven de golven uitkomt, de zichtbaarheid enorm vergroot. Ook scheelt het als het lampje niet onzichtbaar wordt door de schaduw van het hoofd. Daarom heeft bijvoorbeeld Spinlock nu lampjes op een antenne van 23 centimeter. Deze lampjes zijn geschikt voor elk reddingsvest.
Het lampje geeft een flitslicht en gaat automatisch branden doordat water de twee polen verbindt. Het lampje is handmatig uit te zetten. Ook geeft het systeem het aan als de batterij nog minimaal 8 uur mee gaat.
Lume-on
Tijdens het testen van de Pylon, het lampje op het steeltje, kwam het lampje eens achter de tube vast te zitten. Onbedoeld werd de opgeblazen en fluorgekleurde band helemaal verlicht. Een Eureka-moment, want het jaar erop kwam Spinlock met de Lume-on: een plaklampje dat ín de opgeblazen band schijnt en die geheel verlicht. Met het idee won het bedrijf een Dame-award. Simpel en doeltreffend. De Lume-on kost de helft van de prijs van de Pylon. Batterijen zijn niet vervangbaar.
Mesje
Sommige reddingsvest onderdelen zitten er al aan vast. Zo zijn sommige reddingsvesten al voorzien van een mesje om lijnen mee door te snijden. Het is een sikkelvormig mesje dat alleen scherp is aan de binnenkant. Je wilt natuurlijk in geen geval de tube lek snijden. Overigens blijkt uit de praktijk dat het jezelf onder water lossnijden erg lastig is. Vaak denk je er niet aan door de stress van de situatie.
Lifeline
Een lifeline is een stevige band met twee of drie gezekerde musketon-haken. Het ene end zet je vast op de lus van je reddingsvest (of een harnas), het andere eind maak je vast aan de boot. Zo kun je nooit overboord vallen. Let wel op dat je de lifeline in het midden van het schip bevestigd. Overboord vallen en blijven hangen aan je lifeline is geen prettig scenario.
Tasjes
Er zijn ook tasjes te krijgen die je aan een reddingsvest kunt bevestigen.
Noodbaken
Oceaanzeilers hebben vaak een persoonlijk noodbaken (PLB of Personal Locator Beaken) bij zich. Het is een klein apparaat dat contact kan maken met diverse satellieten en zo de positie van de drenkeling kan doorgeven aan de reddingsdienst. Ook zendt het baken een AIS positie uit.
Nu je weet welke reddingsvest onderdelen er zijn, is het ook handig dat je weet welk reddingsvest je eigenlijk nodig hebt. In dit artikel lees je welk opblaasbaar reddingsvest je het beste kunt kopen.
Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin