Informatie voor de watersporter

Vendée Globe solozeiler François Gabart vestigt twee nieuwe records

Parijs – Solozeiler in de Vendée Globe François Gabart (Macif) heeft afgelopen 24 uur twee records scherper gesteld, toen hij vrijdagavond om 11:25 CET over de lengtegraad van Kaap Leeuwin bij Australië zeilde. Hiermee zou hij – na ratificatie – het ‘Indische Oceaan’-record tussen Kaap de Goede Hoop en de Australische kaap van Michel Desjoyeaux met Foncia in de vorige Vendée Globe 2008-09 tot ieders verrassing met 9 minuten hebben verbeterd.

Meer verwacht was de verbetering van het record tussen vertrekplaats Sables d’Ollonne en Kaap Leeuwin. Gabart deed er 34 dagen, 10 uur en 23 minuten over. Ruim 2 dagen, 2 uur en 25 minuten minder dan Vincent Riou in de race van 2004-05.

De jonge François Gabart (29) racet en navigeert alsof hij zijn jagende belager Armel Le Cléac’h (35, Banque Populaire) er in een korte olympische match race uit moet zeilen. Het verschil met de laatste ter hoogte van Kaap Leeuwin bedroeg dan ook maar twee uur. Beide zeilers profiteren van een constante 25 knopen wind uit het zuidwesten, die het gat met de volgers steeds groter maakt. Macif lijkt qua snelheid echter iets in het voordeel. (Nauticlink,  Vendée Globe 2012-2013Tracking posities, Nieuws)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht