Informatie voor de watersporter

Volvo Ocean Race investeert ruim 50 miljoen euro in acht nieuwe 60-voets IMOCA-boten en multihulls

Alicante, Gothenburg – De Volvo Ocean Race gaat de komende tien jaar flink wat wijzigingen doorvoeren. Dat heeft Mark Turner, algemeen directeur van de Volvo Ocean Race, vandaag in het Volvo-hoofdkwartier in Gotenburg bekendgemaakt. De veranderingen hebben vooral effect op de boten, route en lengte van de race. De boten zullen een ontwerp zijn van de Fransman Guillaume Verdier. ‘Schone oceanen en duurzaamheid’ moeten een stempel gaan drukken op de race, in een wereldwijde campagne geholpen door de rol van onder meer AkzoNobel als ‘key partner’.

Het blijkt voor de organisatie steeds lastiger om maximaal acht boten bij elkaar te krijgen voor de wereldwijde zeilrace, die eens in de drie jaar wordt gehouden. Voor de komende editie, die in oktober van start gaat, hebben zich namelijk pas vijf boten aangemeld.

De nieuwe boten zullen 60-voeters zijn voor een vijf à zeskoppige bemanning, die zonder al te veel ombouwkosten ook kunnen voldoen aan de eisen van de IMOCA-klasse en gebruikt kunnen worden in de Vendée Globe. Het gaat om veranderingen van de kajuit, mast, kiel en zwaarden. De boot zal hierdoor wel iets minder presteren dan één uit de modernste ‘100 procent IMOCA-klasse’.

Met de nieuwe boot zal deelname aan de Volvo Ocean Race 9 tot 10 miljoen euro gaan kosten. Heel wat minder dan de 60 miljoen voor ABN-AMRO in 2005. De havenraces zullen worden gevaren met multihulls tussen de 32 en 50 voet. Dat zouden dus de AC45 of AC50 boten kunnen zijn die gebruikt worden in de America’s Cup.

Volvo investeert tussen de 50 en 60 miljoen euro om voor 2019 acht nieuwe 60-voets monohulls en acht multihulls te laten bouwen. Het is niet uitgesloten dat de wedstrijd niet om de drie jaar, maar om de twee jaar zal worden gehouden. (Nauticlink, NOS, Le Telegramme, www.volvooceanrace.com)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht