Waardige winnaars voor ARC januari 2022

Waardige winnaars voor ARC januari 2022

De eerste editie van de nieuwjaarsrally wordt afgesloten in Saint Lucia.

Beslissen om de Atlantische Oceaan te zeilen als deel van een georganiseerde vloot brengt ondersteuning, leervoordelen, en natuurlijk amusement en geweldige kameraadschap met zich mee. Er is al vaak gezegd dat leden van eerdere vloten zeilvrienden voor het leven blijven en de eerste editie van ARC January is geen uitzondering gebleken.

Hoewel de vloot kleiner in aantal was dan de traditionele ARC rally in november, was ze even eclectisch, met 40 schepen in alle soorten en maten die samen de Atlantische Oceaan overstaken. Aan boord deelden de bemanningen dezelfde opwinding en voor velen die hun oversteek al een paar jaar aan het uitstellen waren, waren ze dolblij dat ze aan het evenement konden deelnemen. “Ik ben zo dankbaar dat ik de kans heb gekregen om mijn grootste droom in het leven te verwezenlijken: de Atlantische Oceaan bevaren!”, straalde de tachtigjarige Gina van Friendship bij haar aankomst in Saint Lucia. “De ARC-vlag zal worden gehesen op de vlaggenmast bij mij thuis in Frankrijk en zal me altijd herinneren aan deze 24 dagen van een doorleefde “spirit of the sea” en het grote familiegevoel zowel in de Muelle Deportivo in Las Palmas als in de Rodney Bay Marina in Saint Lucia.”

We hadden gehoopt dat de oversteek van de Atlantische Oceaan in het nieuwe jaar perfecte, gevestigde passaatwinden zou brengen. Maar na een voor alle transatlantische zeilers wisselvallig winterseizoen, bleef het gebrek aan wind helaas de hele maand januari aanhouden. We vragen ons af of dit slechts een eenmalige anomalie is, of dat dit een trend is die zich voortzet naarmate het wereldklimaat verandert. Na een winderige start was het opnieuw een lagedrukgebied in het noorden dat voor problemen zorgde. Deze breidde zich uit en creëerde een groot gat van extreem lichte winden ten noordwesten van Kaapverdië, net toen de vloot daar doorheen voer. Omdat de echte passaatwinden pas in de laatste week, of in sommige gevallen slechts enkele dagen voor de aankomst in Saint Lucia, echt werden ervaren, kwam een deel van de vloot later dan verwacht over de finish.

Het overwinnen van de uitdagingen van de overtocht, van het weer tot het voldoen aan de noodzakelijke Covid-protocollen, maakte de aankomst in Saint Lucia des te aangenamer voor de meer dan 200 bemanningsleden uit 30 verschillende landen die aan de rally deelnamen. De dokken van Rodney Bay zijn tot leven gekomen sinds de eerste aankomst op maandag 24 januari, en sindsdien is er een gestage golf van vermoeide maar goedlachse zeilers aan land gekomen. Vanwege de lichte wind hebben sommige jachten ervoor gekozen een pitstop te maken in Kaapverdië om zich te bevoorraden en bij te tanken. Zij zullen de komende dagen Saint Lucia bereiken, ongetwijfeld om daar een passend welkom te krijgen van hun mede-zeilers.

Om hun prestaties te vieren, vond op vrijdag 4 februari de prijsuitreiking plaats in IGY Rodney Bay Marina. Op dezelfde manier als bij de vorige twee ARC-uitreikingen, werden de dokken van de jachthaven één groot theater en konden de bemanningen vanuit de kuip van hun eigen boot deelnemen aan de ceremonie. De 80 voet catamaran Go Tango vormde het decor, met schermen en een geluidsinstallatie om ervoor te zorgen dat alle boten konden deelnemen. Elke bemanning kreeg een partybag mee en ook deelnemers van andere dokken konden als buddyboot meegenieten van de show.

Andrew Pickersgill, directeur van het evenement ARC January 2022, opende de avond en prees de bemanningen voor hun prestaties bij het oversteken van een oceaan onder moeilijke omstandigheden. Met het hele dok als arena werden de winnaars vervolgens van hun boten naar het podium geroepen om hun prijzen in ontvangst te nemen. Mowgli, eigendom van en bestuurd door Slaven Fisher uit Kroatië, was de eerste boot die in Rodney Bay aankwam en was ook de winnaar van de monohullklasse A, die de finish passeerde, zo’n 300 mijl voordat de volgende boot aankwam. Bij de monohulls waren de winnaars van klasse B de elegante Franchini 53, Rhapsodie VI, geschipperd door eigenaar Jean-Jacques Godet, die ook de kortste afstand zeilde van alle ARC januari-jachten, 2849 mijl van Las Palmas naar Saint Lucia. Winnaar van klasse C was de Noorse familieboot En-Deilig, een Hylas 54 van de familie Evertsen. De Multihull Divisie werd gewonnen door de onder Amerikaanse vlag varende Volare, een gloednieuwe Neel 51.

Omdat ARC January een cruising rally is, werden er prijzen uitgereikt voor categorieën die niets met de wedstrijd te maken hadden, maar wel de unieke sfeer van een gezamenlijke oceaanoversteek vierden. De grootste vis, de oudste deelnemer, de oudste schippers en de langste en kortste zeilafstand behoorden tot de vele prijzen. Een van de grootste aanmoedigingen was voor de kinderen van de ARC January familieboten – 12 jonge zeilers, in de leeftijd van 8 maanden tot 16 jaar, zeilend op 5 boten in de rally. Elk jong bemanningslid kreeg een prijs als erkenning voor hun prestaties en misschien komen ze op een dag terug om hun eigen boot te schipperen in een ARC Rally!

De deelnemers hebben genoten van een leuk programma van evenementen in Saint Lucia, georganiseerd door World Cruising Club, Events Company Saint Lucia, Saint Lucia Tourist Authority en IGY Rodney Bay Marina. Tijdens de prijsuitreiking hoorden de deelnemers van General Manager IGY Rodney Bay Marina, Sean Devaux, voorzitter van de Saint Lucia Tourism Authority, de heer Thaddius Antoine, en de minister van Toerisme van Saint Lucia, The Hon Dr Ernest Hillaire. Sean Devaux verwelkomde de deelnemers en zei: “We zijn erg trots om deel uit te maken van dit debuut-evenement en gefeliciteerd met het schrijven van geschiedenis als de eerste ARC januari aankomsten.” De heer Thaddius Antoine vervolgde: “Wij heten u van harte welkom in Saint Lucia en wij vieren uw moed, wij juichen u toe.” Bij het uitreiken van de prijs voor klasse A, zei de minister: “Ik feliciteer ieder van jullie en ik ben blij dat jullie je bij ons hebben gevoegd en dat jullie het vieren in Saint Lucia.”

Net als bij de vorige rally’s en geheel in lijn met de traditie was het hoogtepunt van de prijsuitreiking de uitreiking van de omgebouwde ‘Spirit of ARC January’ prijs. Deze prijs, die voor het laatst wordt uitgereikt, gaat naar de bemanning of het bemanningslid die door hun buitengewone daden hebben laten zien waar het bij de Atlantic Rally for Cruisers om draait – veiliger en plezieriger lange-afstandsvaren, in het gezelschap van anderen. Negen dagen na de overtocht kreeg de bemanning van Brainstorm aanzienlijke schade aan het roer, waardoor water binnendrong en de bemanning genoodzaakt was het jacht te verlaten. De dichtstbijzijnde jachten, What’s Next en Rhapsodie VI veranderden snel van koers om hulp te bieden, en een overdracht van de bemanning werd voltooid bij daglicht op 19 januari. De bemanning van Brainstorm, Menno, Duco, Hendrick en Michiel werden hartelijk verwelkomd op hun nieuwe schepen voor de Atlantische oversteek, met een groot vertoon van kameraadschap en zeemanschap. Onder groot applaus werd de bemanning van What’s Next en Rhapsodie VI op het podium geroepen om de Spirit of ARC January award van dit jaar in ontvangst te nemen.

Als afsluiter van de avond bedankte Andrew Pickersgill van de World Cruising Club alle bemanningen om van ARC January 2022 zo’n speciaal evenement te maken en prees het Yellow Shirt team samen met het eiland Saint Lucia en de WCC Partners voor hun welkom en steun aan alle ARC bemanningen. World Cruising Club zal in december weer terug zijn in Saint Lucia met ARC 2022 – momenteel volledig ingeschreven – en de inschrijvingen zijn net geopend voor de volgende editie van ARC January die zal starten vanuit Las Palmas de Gran Canaria op donderdag 12 januari 2023.

Voor meer informatie: worldcruising.com (Engels)

Foto: World Cruising Club

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.