Informatie voor de watersporter

Waterplanten storen zeilers en verhuurbedrijven Belterwiede

GIETHOORN – Om Johan Cruyff te parafraseren: ‘Elk voordeel heb z’n nadeel’. Dat ondervindt de zeilvereniging Belterwiede de afgelopen jaren. Doordat het water steeds schoner wordt, weelt de plantengroei tierig. Daardoor loopt het roer van de zeilboten vast met planten en kunnen plots stilvallen.

Voorzitter Karel Witteveen van zeilvereniging Belterwiede is het meer dan zat, zegt hij. “We organiseren heel veel wedstrijden. Dit jaar drie Nederlandse kampioenschappen. Maar de deelnemers aan wedstrijden klagen steen en been. Ze kunnen niet verder zeilen, omdat er kilo’s wier en planten aan het roer en de kiel blijven hangen, waardoor ze niet meer vooruit kunnen.”

Behalve de zeilvereniging beklagen ook de verhuurbedrijven van fluisterboten zich over de snelle plantengroei. Voorzitter Teun Boxum van KOPTOP kent de klachten. “Vooral in kanalen en ondiep water, zoals de Belterwiede, is de snelle plantengroei een probleem. De lichte motoren trekken het niet als ze door een gebied met veel water moeten varen. Daardoor moet de onderkant van de boten steeds weer worden gereinigd.” (deStentor)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht