windverwachting

Yvan Bourgnon volbrengt vandaag gewaagde wereldomzeiling per open sportcatamaran

foto: Bourgnon
foto: Bourgnon
Ouistreham (Frankrijk) – De Zwitser Yvan Bourgnon (44) zal dinsdag om 12:00 uur zijn wereldomzeiling met een open sportcatamaran van zes meter na één jaar en acht maanden in het Noord-Franse Ouistreham beëindigen. Omdat hij iets voor lag op schema voor de beoogde ontvangst-festiviteiten heeft de avonturier het afgelopen weekend in het Zuid-Engelse Torquay doorgebracht.

Nadat Bourgnon in oktober 2013 is vertrokken, is hij twee maal omgeslagen en één maal op Sri Lanka dusdanig gestrand, dat de bouw van een nieuwe catamaran met behulp van oude onderdelen de enige mogelijkheid was om de tocht te volbrengen. Hiervoor startte hij met succes een crowdfunding project. De tocht heeft in het teken gestaan van een permanent tekort aan financiële middelen. Eén van de redenen was het grote risico van de onderneming. Desondanks zag Bourgnon kans – mede dankzij de gemeente Quistreham – de krankzinnige tocht tot een goed eind te brengen.

De zeiler zou zijn prestatie hebben volbracht zonder GPS, dus alleen op astronavigatie en met sextant. Hij sliep onder de blote hemel en leefde op gedroogd voedsel. Bourgnon wilde ‘los van enige band met de wal’ in alle eenvoud rond de wereld zeilen. Als soort van protest tegen onze ‘gemaksbestaan’ en voor de nieuwe generatie als bewijs ‘dat het ook anders kan’. (Nauticlink, Yvan Bourgnon, En Avant Toute, Bourgnon op Twitter)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X