Informatie voor de watersporter

25ste Huysman Antwerp Race op 13 oktober 2012 bereikt in tien uur maximum aantal deelnemers

PERSBERICHT
Antwerpen – In amper 10 uur na de opening was de deelnemerslijst van de 25Ste Huysman Antwerp Race volgeboekt. Om de zeilrace die op de Beneden Zeeschelde wordt uitgevochten veilig te houden, is het aantal deelnemers beperkt. Ook nu weer was voor de deelnemers een race in de race om op tijd ingeschreven te zijn. De wachtlijst blijft lang. Maar de eerste vedetten van deze zeilclassic zijn al bekend, als was het maar om hun trouw. Of hun Olympische faam.
Op zaterdag 13 oktober e.k. start de 25Ste Huysman Antwerp Race: de grote zeilclassic tussen de Scheldemonding en Antwerpen. 225 zeiljachten racen naar de stad, voortgestuwd door wind en vloedstroom. Het is van de meest tot de verbeelding sprekende zeilevenementen van de Lage Landen.
Zowel de beste wedstrijdzeilers als de gelegenheidsracers halen alle ballast van boord, hijsen de performantste zeilen en bereiden zich voor op de ultieme match van het jaar. Finishen op de drempel van “ ’t Stat” is de absolute bonus. En een unicum in de yachtingwereld. Want nergens finisht een zo omvangrijke zeilregatta aan de figuurlijke achterdeur van het Stadhuis.
Bronzen Evi Van Acker maakt zich alvast klaar om in Breskens bij Peter Huysman van de Bounty in te schepen die in de IRC 1 deelneemt. Evi gaat voor het langste traject van de race en niet mis te verstane concurrentie.
Nog niet gezeild en nu al vedetten
Drie jachten komen, nog voor ze een zeemijl gezeild hebben in aanmerking voor de regelmatigheidsprijs: De Tom van Roger Thierry die mee aan de basis ligt van de eerste Antwerp Race editie. De Bojangles van Piet Goyvaerts en de Asterix van Willy Walschaerts. Beide heren starten met respectievelijk een veel kleinere, dan wel een veel grotere boot dan in de eerste edities, maar de competitiegeest is er zeker niet op geminderd.
Ook de strijd voor het snelheidsrecord is en blijft open. Harm Prins neemt opnieuw deel met de Pleomax, een Maxi zestigvoeter die het record uit 2006 van Hans Bousscholte tracht te breken. Die deed met de Brunel / Platinum 3 uur, 12 minuten en 53 seconden over de afstand tussen Breskens en Het Zuiderterras aan de Antwerpse Scheldekaaien. Of dat gaat lukken, hangt van de windomstandigheden van 13 oktober af.
Waterspektakel
Voor het publiek is de Huysman Antwerp Race een aantrekkelijk spektakel op de Rede van Antwerpen. Doordat de jachten in Breskens en Terneuzen met een tijdsverschil starten, is de vloot bij de finish heel compact. Tot op de laatste meter wordt dus gestreden om de beste plaats. De finishlijn ligt ter hoogte van Het Zuid en is gemarkeerd door een blauwe vlag op de kaai en een blauw bevlagd comitéschip, voor anker bij Linkeroever.
De hele lengte van de kaaien en het wandelpad van Linkeroever daartegenover is dus één lange (gratis) tribune. Na de race keren de jachten terug naar de tegen dan heropende Kattendijksluis. De vloot vaart naar het Willemdok waar het eerste gedeelte van het ontvangstfeest losbarst.
Meer informatie www.antwerprace.be

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht