Informatie voor de watersporter

America’s Cup zeiler Simeon Tienpont wint Conny van Rietschoten Trofee 2013

PERSBERICHT

simeontienpont_2013_m
Simeon Tienpont (foto Zeilen – Eric van Staten / Yvonne Ransijn)

Amsterdam – Dinsdagavond heeft in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam de feestelijke uitreikingplaatsgevonden van de 32ste ‘Conny van Rietschoten Trofee’. De belangrijkste Nederlandse zeilprijs is dit jaar toegekend aan Simeon Tienpont, afgelopen zomer met Oracle Team USA winnaar van de America’s cup. De Trofee, waaraan geen geldprijs is verbonden, wordt jaarlijks uitgereikt door de Stichting Zeiltrophy in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Watersportverbond.

De ‘Conny van Rietschoten Trofee’ heeft zich de afgelopen 31 jaar een belangrijke positie in de Nederlandse zeilwereld verworven. De prestigieuze prijs, toegekend door een onafhankelijke jury, is vernoemd naar een van de grote zeilers, die ons land heeft voortgebracht, Conny van Rietschoten, in 1978 en 1982 met zijn bemanning winnaar van de Whitbread (de huidige ‘Volvo Ocean Race’), een zware zeilrace rond de wereld. aan één of meer personen, die al dan niet gezamenlijk een opmerkelijke prestatie hebben geleverd in de zeilsport.

Tiijdens dezelfde bijeenkomst ging de Flyer Trofee, een onderscheiding voor het meest succesvolle Nederlandse jeugdtalent, naar de 18-jarige Laser-zeilster Dewi Couvert

‘De Maas Trofee’ voor wie zich in de zeilsport bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt, had de jury bestemd voor Robert van Notten. De veelzijdige Van Notten is voorzitter van de Laserklasse Organisatie Nederland (LON) en initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Dutch Youth Regatta (DYR), een jaarlijkse internationale zeilwedstrijd die meer dan 800 jonge zeilers trekt.

winnaars_zeiltrophy
foto Zeilen – Eric van Staten / Yvonne Ransijn

Genomineerden
Voor de Conny van Rietschoten Trofee waren dit jaar twee zeilers genomineerd:

Simeon Tienpont: afkomstig uit een familie van scheepsbouwers is hij opgegroeid met het zeilen. Zijn ervaringen met wedstrijdzeilen op zee deed hij vooral op aan boord van de ABN-AMRO-2 tijdens de VOR van 2005-2006, toen hij met z’n team het 24-uur snelheidsrecord voor monuhulls wist te breken. Maar ook in de Extreme 40 Series en natuurlijk in meerdere edities van de America’s Cup. Dit jaar won hij voor de tweede maal, na 2010 met BMW Oracle Racing, de America’s Cup, de belangrijkste en meest aansprekende zeilprijs ter wereld, nu als grinder in Oracle Team USA.

Guus Bijlard: Van kinds af aan zeilde hij in de Optimist en later in de Splash. Totdat op 18-jarige leeftijd een ski-ongeluk in het Oostenrijkse Kirchberg zijn leven in februari 2012 totaal veranderde. Na revalidatie pakt hij het zeilen weer op in de Regenboog van zijn vader en besluit pas vijf maanden voor de start van het WK 2.4M om voor deze klasse te kiezen. Hij zet een formidabele prestatie neer door eind augustus als debutant dit WK in het Ierse Kinsale op zijn naam te schrijven.

De Flyer Trofee is dit jaar voor het eerst uitgereikt en wordt toegekend aan een talent dat in het kalenderjaar waarin hij of zij is genomineerd, dat hele kalenderjaar 21 jaar of jonger is. Voor deze trofee, waren dit jaar ook twee genomineerden:

Kiran Badloe: opgegroeid met de surfplank zeilde hij op verschillende plaatsen in de wereld naar succesjes. In 2008 werd hij 14e op het Jeugd WK Techno in Polen. Het jaar daarna 8e op het grootste WK ooit. En dit jaar, op de RS:X bij de grote jongens, de World Cup op Mallorca voor volwassenen, wint hij de Medalrace en eindigt overall als 3e, vóór de wereldkampioenen van 2007 en 2012.

Dewi Couvert: vanaf haar 7e levensjaar zeilde ze in de Optimist en maakte later deel uit van de Kernploeg Optimisten in 2008. Op het EK Byte 2009 manifesteerde ze zich op de 8e plek. Na haar overstap naar de Laser won ze tijdens Europacups Laser 4.7 en Radial regelmatig wedstrijden, maar nog nooit was ze gedurende een heel kampioenschap zo constant als tijdens het Jeugd Europees Kampioenschap Laser Radial in Split, Kroatie. Onder begeleiding van coach Eduardo van Vianen voerde ze gedurende het hele evenement de ranglijst aan en won uiteindelijk het kampioenschap. (Persbericht: www.vanrietschotentrofee.nl en verder NOS over de winnaar, ‘Simeon Tienpont selected Dutch Sailor of the Year’ America’s Cup, De Telegraaf Vaarkrant, De Volkskrant, YouTube uitreiking – Zeilen)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht