Informatie voor de watersporter
Onderwaterschip

Antifouling aanbrengen op de boot: hoe doe je dat?

De boten gaan bijna weer te water. Tijd om het onderwaterschip weer klaar te maken voor de zomer. Dat doen we door aangroei-werende verf: we gaan antifouling aanbrengen op je boot. 

Antifouling is verf voor onder water. Het beste kun je vlak voordat de boot te water gaat de antifouling aanbrengen. Anders droogt de verf uit en werkt deze niet meer. Alleen bij harde antifouling maakt het niet uit wanneer je het aanbrengt.

Plan de verfbeurt dus in als je van de haven te horen hebt gekregen wanneer de boot te water gaat. Er mogen best een paar dagen zitten tussen het aanbrengen van de anti-aangroeilaag en het plonsmoment. Aan de andere kant heeft de verf ook tijd nodig om uit te harden en in te trekken, anders trekken de hijsbanden je mooie beschermlaag kapot. Er wordt geadviseerd om tenminste een dag voordat de boot te water gaat de beschermlaag erop te hebben.

Inspectie onderwaterschip

Goed, we hebben een moment vrijgemaakt in de agenda, hoe pakken we het aan?

Bij het op de wal zetten is het onderwaterschip schoongespoten, dus we hebben een goed beeld van hoe de scheepshuid van het onderwaterschip eruitziet. Voordat we verf, rollers en beschermingsmateriaal gaan bestellen, doen we eerst een inspectie om te zien wat er precies nodig is.

Ziet het onderwaterschip er goed uit en zijn er geen beschadigingen, dan kunnen we door met het voorbereiden van het aanbrengen van de antifouling-lagen.

Beschadigingen hebben extra behandeling nodig. Markeer deze plekken, want hier moeten we straks eerst aandacht aan besteden.

Wat ook kan is dat de antifouling in een slechte staat verkeerd. Misschien heeft de vorige eigenaar van jouw schip het voorjaarsklusje een paar keer overgeslagen. De verf laat los of grote delen zijn gewoon weggespoten bij het schoonmaken van de romp. Soms vertoont de antifouling allemaal kleine scheurtjes. 

Plan van aanpak

Is de laag nog goed, dan kunnen we aan de slag met het verfklaar maken van het onderwaterschip. 

Eerst moet de romp worden ontvet. Dat kan met een speciale cleaner zoals de Super Cleaner van International. Goedkoper is een ammoniak-oplossing, maar dit spul is slecht voor je gezondheid en slecht voor het milieu. St Marc Express ontvetter ruikt naar dennen, bijt niet bij contact met de huid en is milieuvriendelijk. 

Spoel na het ontvetten af met schoon water.

We gaan de nieuwe antifouling aanbrengen op de bestaande antifouling-laag. Daarom ruwen we die wat op met schuurpapier. Doe dit met waterproof schuurpapier, bijvoorbeeld korrel P180 of met Scotch Brite. Zodra de boot weer droog is, kunnen we het stof verwijderen met een kleefdoek: dit is een doek waar stof aan bindt.

Beschadigingen

Zijn er beschadigingen, dan moeten we die eerst repareren. Diepe gaten of krassen kunnen we gladstrijken met plamuur. Zorg wel dat de ondergrond goed hecht door vooraf te schuren. Breng de plamuur zo strak mogelijk aan en schuur mooi vlak als deze is uitgehard. Op de gerepareerde stukken moeten we nu eerst weer primer aanbrengen. Daarvoor plakken we het gedeelte dat we in de primer willen zetten af met schilderstape. Het aanbrengen van de primer kan met een roller, maar een kwast is ook prima: er komt straks nog een dikke laag antifouling overheen.

De primer moet geschikt zijn voor onderwater-oppervlaktes.

Alles slecht

Is bij de inspectie gebleken dat de hele antifouling te slecht is om over te schilderen, dan gaan we de oude laag er eerst vanaf halen. Dat kan met de antifouling-remover, bijvoorbeeld van het merk Starbrite. Er zijn ook speciale schrapers voor beschikbaar, vraag naar een gelplane schrapper.

Is de romp vrij van de oude verflaag, dan begint het verhaal van voorbereiden zoals hierboven beschreven opnieuw. Gladschuren, ontvetten, schoonspoelen, licht opruwen en stofvrij maken. Maar dan de hele romp in plaats van alleen de beschadigde plekken.

Nu kunnen we beginnen met het aanbrengen van de verflagen en in dit laatste geval moet de hele romp eerst in de primer worden gezet. 

Veilig schilderen

Nu gaan we echt aan de slag met het schilderen. Daarvoor moeten we een paar veiligheidsmaatregelen nemen:

  • De ruimte waarin we de antifouling aanbrengen moet goed geventileerd zijn.
  • Antifouling is slecht voor je gezondheid. Je moet het niet op je huid krijgen. Draag een overall of andere beschermende kleding. Het is verleidelijk om de oude broek met gaten aan te trekken maar die beschermt juist niet op de plekken waar het wel moet.
  • Vooral je handen moeten beschermd zijn: nitril handschoentjes geven betere bescherming dan latex.
  • Overweeg een veiligheidsbril en een stofmasker.

Zijn alle beschadigde plekken weer vlak en voorzien van wat extra primer, dan kunnen we beginnen met de eerste laag. Dat kan de primer-laag zijn of de eerste antifouling-laag.

Tapen

Eerst plakken we de waterlijn af met de schilderstape, zorg dat je genoeg in huis hebt. Gebruik bij de boeg meerdere stukjes tape om een nette ronding te maken. Tape ook de schroefas af en eventueel het ankerbeslag. Bij schilderstape loont het om goede kwaliteit in huis te halen, dan kun je het tussen het aanbrengen van de lagen laten zitten. 3M en Deltec zijn goede merken.

Roer de verf goed door voor het schilderen. Zware elementen in de verf zakken naar de bodem.

Verven

Je kunt de antifouling aanbrengen met een kortharige verfroller of gewoon met een kwast. Begin aan de bovenkant, bij de waterlijn en werk naar beneden. Smeer de antifouling uit in dunne, gelijkmatige lagen. Bedek de romp overal even goed.

Op de primer gaan we nog twee lagen antifouling aanbrengen. Is de oude verf nog goed dan volstaat een enkele laag anti-aangroeiverf. 

Gebruik een kwast voor de lastige hoekjes. Een schuimrubberkwast kan handig zijn, omdat deze geen strepen maakt.

De schroef verven we niet. Er zijn wel speciale antifoulings in de handel voor schroeven maar als de schroef aangegroeid is, slijt dit tijdens het varen vaak meteen af. 

Tip

Voor het optimale resultaat en een langdurige werking is het aan te raden om een extra laag langs de waterlijn te schilderen. Doe dit ook voor de voor- en achterkant van de kiel en het roer. 

Boodschappenlijst

  • St Marc Express ontvetter
  • Waterproof schuurpapier, korrel P180 of met Scotch Brite.
  • Kleefdoek
  • Schuurpapier
  • Schilderstape (3M of Dektec_
  • Primer
  • Kortharige roller, type nylon
  • Kwasten
  • Schuimrubberkwast
  • Overall
  • Nitril handschoentjes
  • Veiligheidsbril en stofmasker
  • Antifouling

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht