Bootverhuurder Jongschaap in Kalenberg: ‘Het moet ook een beetje kleinschalig blijven’

Kalenberg (Giethoorn) – Het weer is essentieel voor de bedrijfsvoering bij bootverhuurder Pieter Jongschaap in Kalenberg, vlak bij Giethoorn. Op de natte dagen komt er misschien een enkele doorweekte toerist aanrijden. Op de zomerse dagen kun je alles verhuren wat maar kan drijven. Bene Jongschaap, kleinzoon van de oprichter, vertelt op een regenachtige dag dat het rustig is bij het bedrijf.

“Op zich hebben we niet echt te klagen dit jaar tot nu toe”, legt hij uit. “Met het pinksterweekend hebben we mooi weer gehad, met Hemelvaart hebben we mooi weer gehad. Het is natuurlijk wel afwachten hoe de bouwvak gaat lopen.”

Jongschaap heeft in het kleine Kalenberg (150 inwoners, midden in het nationale park de Weerribben en Wieden) zo’n veertig boten te huur. Er zijn 28 elektrische fluisterbootjes en nog eens twaalf luxere elektrische sloepen. Verder zijn er enkele tientallen kano’s die vooral door scholen gebruikt worden en heeft het bedrijf een terras aan het water waar ook fietsers langskomen. (NU.nl)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X