Informatie voor de watersporter

Breed water tussen Pikmeer en Weide Ee moet einde maken aan ‘skûtsjes in het riet’

Smallingerland – Grou SKS-skûtsjesilers zullen minimaal nog één keer bij de openingswedstrijd door nauwe water De Tynje tussen Pikmar en Wide Ie moeten varen. In de zomer van 2012 wordt begonnen met het afgraven van vijfentwintig hectare grond van het eiland De Burd om een bredere verbinding tussen de twee meren te maken. Projectleider Erik Lourens hoopt dat de verbinding in 2013 al gereed is, uiterlijk zal dit een seizoen later zijn.

Vanochtend werd bekend dat er definitief een breed water kan komen tussen Pikmar en Wide Ie. Dat is het gevolg van een succesvolle herverkaveling in het gebied Swette-De Burd. In totaal wordt er onder auspiciën van de provincie Fryslân zes miljoen euro geïnvesteerd in de gehele herinrichting van het eiland De Burd, ten oosten van Grou. Daarbij horen ook natuurherstel, het al gebouwde nieuwe gemaal, de komst van nieuwe aanlegplaatsen en de aanleg van een kavelpad en een anderhalf kilometer lang fietspad op de Noarderburd. Waterrecreanten en fietsers kunnen zo straks meer van de natuur genieten.

Zeilers klagen al jaren steen en been over De Tynje. Tegen de wind in is de oversteek bijna niet te maken. Tijdens de openingswedstrijd van het SKS-skûtsjesilen belandt dikwijls de helft van de skûtsjes in het riet. Dankzij de herverkaveling is er vijfentwintig hectare beschikbaar gekomen voor de watersport. (Friesch Dagblad)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht