Informatie voor de watersporter

Brunel wint laatste havenrace Volvo Ocean Race 2014-15 met weinig wind, SCA-vrouwen tweede

Göteborg (Zweden) – Op zaterdagmiddag 27 juni 2015 boekten twee Oranjeschippers uit de Volvo Ocean Race-vloot onder buitengewoon lichte omstandigheden succes in de afsluitende havenrace. Team Brunel-schipper Bouwe Bekking pakte de zege, gevolgd door Team SCA met de Nederlandse Carolijn Brouwer (Scheveningen) aan het roer. Klassementleider Abu Dhabi Ocean Racing wist pas in de slotfase de overallzege veilig te stellen, waarmee de dubbelslag een feit is. Maar MAPFRE stal de show met een sterk staaltje match racen.

De SCA vrouwenboot had in Göteburg dankzij de tweede plaats in de In-Port Race meteen de derde plaats in het havenrace-klassement overall te vieren (foto Carlo Borlenghi / Volvo Ocean Race)
De SCA vrouwenboot had in Göteburg dankzij de tweede plaats in de In-Port Race meteen de derde plaats in het havenrace-klassement overall te vieren (foto Carlo Borlenghi / Volvo Ocean Race)

Team Vestas Wind (Chris Nicholson, AUS) met de Nederlandse voordekker Simeon Tienpont vloog als eerste uit de startblokken, maar kwam na een lastig rak in de knel bij de eerste boei. Het Deense team, mede gesponsord door het Nederlandse Powerhouse, verspeelde een grote voorsprong door zijn eigen weg te kiezen en niet te verdedigen. Uiteindelijk moesten ze vier boten voor laten gaan. De lichte en variabele bries maakte het de zeven boten sterke vloot bijzonder lastig. Vooral omdat elke manoeuvre in dergelijke omstandigheden erg kostbaar is.

Team Brunel viel na de start aan de rechterkant van de baan terug tot de laatste positie, maar stak over en vond aan de linkerzijde meer druk in de zeilen. De Nederlandse Volvo Ocean 65 rondde als eerste de boei, terwijl Abu Dhabi Ocean Racing op dat moment laatste lag. Dat was precies de uitslag die Bekking en zijn mannen nodig hadden om zich winnaar van de serie havenraces te mogen noemen. Team SCA ging als tweede rond, vechtend voor een podiumplek in het totaalklassement. De twee koplopers konden deze posities tot aan de finish van de ingekorte baan (van zes naar twee rondes) vasthouden. Daarmee eindigden de vrouwenploeg van Team SCA, met de Zweedse kroonprinses Victoria aan boord, op de derde podiumtrede overall. Team Brunel moest nog even afwachten wat de kleur werd: goud of zilver.

MAPFRE geeft master class match racing
Naast het gevecht om de overallzege, was er nog een duel gaande. Dat tussen het Spaanse MAPFRE (Iker Martinez, ESP) en het Turks/Amerikaanse Team Alvimedica (Charlie Enright, USA). De inzet was de vierde plek in het overallklassement van de Volvo Ocean Race, waarin beide teams na negen maanden racen op gelijke aantal punten stonden. Daarnaast maakten ze beide kans op de top drie van de havenraces. Om Enright en zijn mannen te verslaan, moest MAPFRE voor hen eindigen met een boot ertussen. Olympisch kampioen Martinez, met aan zijn zijde VIP-gast de Koning Juan Carlos, zocht de confrontatie op. In het laatste rak naar de finish leidden ze het duel, remden Team Alvimedica af om Dongfeng Race Team de kans te geven om tussen hen in te komen. Dat lukte en daarmee was de missie geslaagd, tot groot vermaak van de gigantische toeschouwervloot.

Abu Dhabi Ocean Racing wist tot slot Team Vestas Wind achter zich te laten, waarmee Ian Walker en zijn mannen alsnog de overallzege pakten. Afgelopen maandag bekroonden ze hun campagne al met de felbegeerde trofee van de Volvo Ocean Race, dus vandaag werd de dubbelslag een feit. “Dit voelt goed, al was het niet beste race. Bouwe zeilde sterk. Mijn felicitaties gaan naar hem en zijn ploeg. Het is niet voor niets dat deze twee teams eerste en tweede in de Volvo Ocean Race en In-Port series zijn geëindigd”, reageerde Ian Walker na afloop. Team Brunel-schipper Bouwe Bekking toonde zich een tevreden mens te midden van een zee aan mensen op de kades van Göteborg: “We zijn erg blij met twee tweede plekken. Sportief gezien was het een fantastische campagne en het publiek is geweldig geweest. Bedankt allemaal!” (www.volvooceanrace.com)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht