123 stickers

Expositie met originele tekeningen van Robbert Das wordt in Middelburg geopend door Hans Bouscholte

PERSBERICHT

Op 4 maart opent zeezeiler Hans Bouscholte (inzet) de expositie van ‘toekomsttekenaar’ Robbert Das bij GalleryMaritime in Middelburg

Middelburg – Bijna heel zeilend Nederland heeft ooit kennis gemaakt met de wonderlijke tekentalenten van Robbert Das. Tientallen jaren leverde hij met zijn tweelingbroer Rudolf zijn futuristische visie en tekentalent aan de Waterkampioen. De bijdrage van tekeningen waarin de toekomstige uitrusting en vormgeving van zeilschepen werd verbeeld waren van Robbert’s hand. Hij verwierf er de titel futuroloog mee. En ‘kijken in de toekomst’ doet hij nog steeds. In zijn recentelijk interview voor de Waterkampioen meldt hij zijn (nog niet bewezen) laatste voorziening: UFO’s. “Het bestaan is er (nog) niet van bewezen, maar dat is een kwestie van tijd”. Zijn passie voor schepen heeft hij al wel bewezen. En wie hem erover aanspreekt ziet dat die passie in de loop der jaren niet is afgenomen. Integendeel. Robbert Das laat ons meereizen door de wereld in getekende schepen die ooit bestonden en reizen maakten over de oceanen.
Het was een bijzondere ervaring toen GalleryMaritime oog in oog stond met de uitgever van OCEAN PIONEERS. Het boek waarin tientallen tekeningen van Robbert Das de geschiedenis vertellen van de vroegste oceaanzeilers die met hun solo zeiltochten in kleine jachten geschiedenis schreven vanaf 1866. Een van de bekendste oceaanovertochten is die van Joshua Slocumb (1895-1898) die met zijn bootje SPRAY (11.20m) de hele wereld omzeilde. Hoe Joshua leefde en overleefde tijdens zijn lange zeiltocht waarin hij zelfs piraten trotseerde, staat uitgebreid beschreven in OCEAN PIONEERS. De boot in het echt zien kunnen we niet meer. De SPRAY, met Joshua, kwam van zijn laatste reis in 1901 niet meer terug.
De tekening van de boot hebben we nog en vertelt het verhaal van zijn bewoner. Net zoals de vele andere werken waarin Robbert Das het verhaal van heldhaftige zeilers verbeeld en ons de leefruimte toont van de captain en soms zijn bemanning. Ingekleurd zien we het interieur met zijn schipper en krijgen daarmee een indruk van de leefruimte die onze eerste solo zeilers ter beschikking hadden. Wie wel eens droomt van een solo tocht overzee moet beslist komen kijken naar de tekeningen van Robbert Das. Wie van het ruime sop fantaseert kan zijn hart ophalen bij de vele tekeningen waarop soms de rust van uitstraalt als de schipper bovenop de kajuit zittend, een sigaartje rokend, uitkijkt over die hele grote zee waar de horizon lokt.
Wie deze werken wil komen zien is welkom in GalleryMaritime Gortstraat 43 Middelburg vanaf zaterdag 4 maart 2017 waar om 16.00 uur de expositie opent die tot en met 30 april te bezichtigen is op alle dagen van de week van 12.00 tot 17.00 uur en als de BOEG aan de gevel hangt.
Meer informatie www.gallerymaritime.nl

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X