123 stickers
Expositie nautische schilders Colijnsplaat

Expositie nautische schilders

Drie beroemde schilders met elk een geheel eigen stijl exposeren in het centrum voor moderne maritieme kunst in Colijnsplaat. Het centrum van de Nederlandse maritieme kunst vinden we in het Zeeuwse Colijnsplaat. Hier is het Centrum voor Moderne Maritieme Kust gevestigd. Deze galerie is bekend vanwege de indrukwekkende 3D-scheepstekeningen van Robert Das. Zoals die van een opengewerkte Flyer, het schip waar Conny van Rietschoten de wereld omzeilde in de Withbread Round de World Race, een van zijn belangrijkste werken. In februari en maart staan de Das-werken wat minder in de schijnwerpers, het centrum toont de schitterende schilderijen van maar liefst drie beroemde Nederlandse schilders met de expositie Maritieme Meesterschilders. Het gaat om Wim Vaarzon Morel, Ronny Moortgat en Peter de Rijcke. 

Aquarel voor vis

Wim Vaarzon Morel volgt een familietraditie van kunstenaars. Zijn vader en grootvader waren maritieme schilders. Wim is beroemd om zijn zachte aquareltechniek. Met lichte impressionistische streken weet hij perfect een oude tjalk of een haventafereel neer te zetten. Hij maakte regelmatig een aquarel van een visserschip in ruil voor een portie vers gevangen vis.

Wedstrijdzeiler

Ronny Moortgat heeft een heel andere stijl. Zijn acryl- en olieverfdoeken zijn zeer realistisch. Hij schildert situaties op zee uit alle tijden. Historische zeeschepen maar ook wedstrijden met moderne jachten. Onlangs zeilde hij zelf nog de Cowes Week. Moortgat is internationaal bekend. Voor zijn bijdrage aan de International Maritime Exhibit, ontving hij voor de tweede keer op rij de ‘Maritime Heritage Award’ van Mystic Seaport Maritime Museum Connecticut USA

Felle kleuren

De derde schilder in deze unieke expositie is Peter de Rijcke. Ook de Rijcke is dol op het water. Boten, bruggen en kades zet hij zeer krachtig neer met felle kleuren en stevige vlakken. Anders dan Ronny Moortgat vermijdt hij details maar met zijn impressionistische stijl zet hij zo veel sfeer neer dat de kijker de details toch ervaart. Hij exposeerde met zijn werk in Azië, Duitsland, Curaçao en New York.

Link: https://www.gallerymaritime.nl/EXHIBITION_AGENDA

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin