Informatie voor de watersporter

Expositie scheepsportretten en schilderijen met reddingboten van Rob van Assen in Nationaal Reddingmuseum in Den Helder

PERSBERICHT
Den Helder – Galerie ArtBoutique exposeert van 31 augustus 2013 t/m 5 januari 2014 scheepsportretten van fijnschilder Rob van Assen in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder. Rob van Assen is een zeer getalenteerde, veel te bescheiden, fijnschilder van maritieme schilderkunst. Het liefst laat hij alleen zijn penseel spreken…
insulinde_rvassen_artboutique
Rob van Assen is op 20 december 1944 geboren in Leiden. Zijn vader schilderde en de jonge Rob trad al snel in zijn voetsporen. Al op 14-jarige leeftijd legde hij zijn liefde voor water vast op doek met een scheepsportret van de sleepboot ‘de Zwarte Zee’. Zijn talent ten spijt wees, in het begin van de jaren zestig, de kunstacademie van Den Haag hem af. Ze vonden zijn romantische toets smakeloos ouderwets en niet van die tijd. Inmiddels weten wij wel beter en wordt de realistische schilderkunst weer volop gewaardeerd. Een aantal van zijn schilderijen zijn in de loop der jaren door verschillende musea aangekocht.
Van Assen heeft een speciale band met schepen. Hij groeide op achter een scheepswerf in Leiden en was daar vaak te vinden. Daar werd de basis van zijn interesse voor de scheepvaart gelegd. Als hij een schilderij van een schip maakt gaat dat veel verder dan alleen de compositie. Hij weet dan al veel over de achtergronden, specificaties en bijzonderheden van het schip en soms zelfs bij wijze van spreken welke motor er in een schip ligt.
Het zeer imposante, scheepsportret van de zeesleepboot de ‘Holland’ en reddingboot de ‘Brandaris’, rond de ondergang van de Ecuador in 1956 is een mooi voorbeeld waarbij hij ‘het hele verhaal’ rond een scheepsramp op het doek weergeeft. Dit indrukwekkende doek van de scheepsramp is maar liefst 130 x 180 cm!
Dit indrukwekkende schilderij zal samen met nog negen andere fraaie KNRM scheepsportretten geëxposeerd worden. Bekende reddingboten als de Carlot, de Insulinde, de Neeltje Jacoba, de Kurt Carlsen en de Gebroeders Luden zullen te zien zijn.
De speciale zaal op de derde etage van het Nationaal Reddingmuseum zal gedurende vier maanden het decor zijn van de museale scheepsportretten van Rob van Assen. Natuurlijk is de collectie van het Reddingmuseum al het bezoeken waard. Daadwerkelijk op een reddingboot staan of meevaren met de Insulinde is allemaal mogelijk. Het is een interactief en educatief museum waar je niet snel uitgekeken raakt.
Expositie-info:
Locatie: Willemsoord 60 G, 1781 AS Den Helder
Periode: van 31 augustus 2013 t/m 5 januari 2014
Meer informatie www.reddingmuseum.nl en www.scheepsportretten.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht