‘Franeker Waddenpoort’ project van 20 miljoen euro moet Fries stadje bootvriendelijker maken en meer watersporters trekken

Franeker – Met het programma Franeker Waddenpoort wil de gemeente Franekeradeel en Het Friese Merenproject meer toeristen en waterrecreanten naar Franeker en omgeving trekken. En de regionale economie versterken. Het totale programma kost 20,2 miljoen euro.

Langs de Noordelijk Bolwerken komen daarom passantenplekken. Zo kunnen boottoeristen straks aanleggen langs de bolwerken als zij bijvoorbeeld de Elfsteden- of Kleiroute varen. De Oosterpoortsdam maakt plaats voor een brug met een doorvaarthoogte van tweeënhalve meter. De binnenstad moet zo beter bereikbaar worden voor watersporters. Door beroeps- en recreatievaart te scheiden wordt het bovendien veiliger op het water. Ook de kades worden vernieuwd. Een golfkering moet boten straks meer ligcomfort bieden. Verder komen in de oude binnenstad in 2016 in- en uitstapmogelijkheden voor kleine boten.

Om Franeker Waddenpoort te promoten onder toeristen en waterrecreanten, is de werkgroep Promotie en Marketing Franeker Waddenpoort september vorig jaar gestart om Franeker op de waterkaart te zetten. (Franeker Courant)