Furie Feest 5 en 6 oktober Maassluis

Jarenlang sleepte ze houtvlotten in Zweden, onze laatste stoomsleepboot ‘Furie’, gebouwd in 1916 door de Groninger Bodewes-werf. Toen de AVRO in 1976 het boek ‘Hollands Glorie’ (1940) van Jan de Hartog wilde bewerken tot een televisieserie, deed regisseur Walter van der Kamp een beroep op de Internationale Sleepvaart Hobbyclub. Deze vond de verlaten stoomsleper in Zweden en Van der Kamp wist het meteen: ‘de beste sleepboot voor Hollands Glorie.’ De historische boot werd aangekocht en kwam na ruim vijftig jaar weer thuis. Dankzij het enthousiasme rond de televisie-serie, ontstond er in Maassluis, de bakermat van Smit Internationale, een initiatief om de boot te adopteren. Zo werd de ‘Stichting Hollands Glorie’ opgericht, die de ‘Furie‘ al in 1978 wist aan te kopen.

In 1980 werd de ‘Furie’ officieel door Hugo Metsers in dienst gesteld tijdens een maritiem festijn, ‘Furie-ade’ gedoopt. Na het succes van deze eerste Furieade is de Stichting Maassluis Maritiem opgericht, met als doel er een jaarlijks terugkerend maritiem evenement van te maken. En dat is ze uitstekend gelukt.
De volgende ‘Furieade‘ vindt plaats op 5 en 6 oktober 2007 en staat in het teken van veiligheid in en rond het water. Er zijn tal van culturele en nautische aktiviteiten met een imposante lijst bezoekende historische schepen.

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X