Informatie voor de watersporter

Goed voorbeeld van custombouw Bestevaer 66ST ‘Anabel’ is langste zeiljacht op HISWA te Water

kmy_bestevaer_66STMakkum – Anabel is een goed voorbeeld van een zogenaamd ‘custom built’ zeiljacht, maar wat is custom built eigenlijk?
Eeuwe Kooi, eigenaar KM Yachtbuilders: “Onze filosofie is, dat een jacht zijn eigenaar moet ‘passen’, zoals een Italiaans maatpak. Dat kan alleen als alles op maat gemaakt is en naar de wensen en ideeen van de eigenaar. Voor buitenstaanders zijn bepaalde keuzes aan boord misschien niet makkelijk te begrijpen of ze zullen er persoonlijk niet voor kiezen. Logisch, we zijn immers allemaal verschillend. Anabel is ontworpen en gebouwd voor haar eigenaar en voor niemand anders. Dat is het mooie van custom built bouwen. Als de eigenaar maar blij is, dan zijn wij dat ook en is onze missie geslaagd!”
De eigenaar van Anabel wilde een jacht waar hij zijn eigen ideeën in kwijt kon. Wat hij wilde kon hij niet vinden ‘in de markt’. Een van zijn wensen was om helemaal zelfstandig en onafhankelijk te kunnen varen, d.w.z. geen walstroom aansluiting, een grote accubank, veel zonnecellen aan dek en twee grote telescopische windgeneratoren.
Ook ‘veiligheid’ stond op de eisenlijst, mede een belangrijke redenen om voor een aluminium jacht van KMY te kiezen. De mogelijkheid voor ijsversterking in de 8mm dikke romp en 10mm dikke rompplaten rondom de lift kiel, de standaard geïntegreerde waterdichte schotten, toevoeging van een waterdichte deur en de diepe kuip van waaruit alles bedient kan worden vullen deze eis in.
In het pilot house is te zien dat de eigenaar ook graag helicopter vliegt. Slechts één grote stuurstoel gecentreerd geplaatst, recht daarvoor een ‘motherboard’ met vele meters, digitale panelen en knoppen. En zelfs op het plafond zijn schakelaars gemonteerd met verschillende functies. De ramen bieden rondom zicht naar buiten én naar boven om de zeilen in de gaten te houden.
Blauw is duidelijk de favoriete kleur van de eigenaar. De romp heeft een blauwe streep tussen de coaming en de stootrand en ook de gangboorden en het voordek zijn blauw geschilderd. Op verzoek zijn de mast en de giek ook in dezelfde blauw kleur gespoten. Binnen zijn geen standaard kastdeurtjes, maar op maat gemaakte blauwe rolluikjes, die bij een eventuele roll-over gegarandeerd dicht blijven zitten. Het blauw komt ook weer terug in de bekleding en andere details aan boord.
In de styling van het interieur valt de gebruikte houtsoort op; geolied tigerwood. Een wilde houtsoort, die zelden gebruikt wordt in scheepsinterieurs. Door de combinatie met het witte plafond en wanden blijft het geheel fris en licht.
De Bestevaer 66ST ‘Anabel’ is samen met de Bestevaer 49ST ‘Zwarte Raaf’ te bezichtigen tijdens de Hiswa te Water van 2 t/m 7 september in Amsterdam op de stand van KM Yachtbuilders (E48).
Meer informatie www.kmy.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht