Informatie voor de watersporter

Goud, zilver en brons voor Nederlandse zeilers bij Sailing World Cup Hyères

Hyères (F) – De zeilers van Team Delta Lloyd eindigen de Sailing World Cup Hyères in stijl! Op zaterdag wist RS:X-windsurfer Kiran Badloe het brons al binnen te slepen. Heiner voegt hier na zijn medalrace in de Finn-klasse op zondag een zilveren medaille aan toe en de 470-dames Afrodite Zegers & Anneloes van Veen sluiten de World Cup af met overtuigend goud.
De laatste dag van de Sailing World Cup in Hyères komt wat later op gang. Er staan twee medalraces op het programma voor de zeilers van Team Delta Lloyd, terwijl Badloe met een bronzen medaille om zijn hals aan het bijkomen is van een succesvol toernooi.
Overtuigend goud voor Zegers & Van Veen – ‘we gaan lekker!’
De 470-dames Afrodite Zegers en Anneloes van Veen hebben een uitstekende week achter de rug. Ze starten hun medalrace vanuit de 1e positie overall, met een riante voorsprong van maar liefst 19 punten op de nummer 2. Het goud lonkt dus al aan de start van deze race. De dames beginnen niet zo sterk, maar halen gedurende de race veel in. Ze finishen 5e en eindigen met 25 punten voorsprong op de nummer twee op een overtuigende en verdiende 1e plaats.
“We gingen met grote voorsprong de medalrace in, 19 punten, dus wat dat betreft kon niet heel veel meer mis gaan. We waren redelijk ontspannen”, aldus Anneloes van Veen. “Het seizoen gaat lekker, we hebben goede wedstrijden gehad tot nu toe. Veel wedstrijden gewonnen en de progressie op dit moment is goed, dus we gaan lekker door zo!”
De dames hebben de afgelopen tijd veel successen geboekt. Afrodite Zegers: “Het doel is altijd winnen, maar ook werken aan je procesdoelen. Dus we gingen naar de Miami World Cup om te trainen en beter te worden. Net als bij de Prinses Sofia Cup en hier in Hyères. Elke keer gewoon beter worden en als je er dan ook nog winst bij pakt, dan is dat mooi meegenomen!”
Eindklassement 470-women
1. Afrodite ZEGERS & Anneloes van VEEN (NED), 30 punten
2. Silvia MAS DEPARES & Patricia CANTERO REINA (ESP), 55 punten
3. Linda FAHRNI & Maja SIEGENTHALER (SUI), 55 punten
Zilver voor Nicholas Heiner – ‘Ik vaar met heel veel energie rond’
Voor Heiner betekent de medalrace een strijd met de Turkse Alican Kaynar om het zilver en goud. De twee Finn-zeilers blijven dicht bij elkaar in de buurt. Met 10 punten afstand van Kaynar is het voor Heiner noodzaak om flink voor te raken op de Turkse zeiler, om nog kans te maken op het goud. En hoewel de kalme weersomstandigheden over het algemeen gunstig werken voor Heiner, weet Kaynar Heiner te pakken te nemen. Heiner probeert met alle macht terug te komen, maar Kaynar zeilt zijn race verdedigend uit. Heiner komt als 9e over de finish, Kaynar 10, waardoor het goud naar Kaynar gaat en Heiner een mooie zilveren medaille te pakken heeft. De Fransman Jonathan Lobert vaart een ijzersterke race, finisht 1e en pakt hiermee het brons.
Heiner over zijn medalrace: “Vandaag medalrace-dag. Ik stond 19 punten voor op de nummer 3 dus nummer 2 kon al niet meer kwijt, en liep 10 punten achter op Alican Kaynar. Ik wilde wel een beetje matchracen met Kaynar, hem een beetje opschudden, kijken hoe hij reageerde. Ik moest natuurlijk wel nog steeds een normale wedstrijd varen.
Op de start had ik Kaynar precies waar ik ‘m wilde hebben, vlak boven mij. Helaas had ik uit de start minder snelheid en had hij al gauw de controle over me. Hij had me verdedigend te pakken en nam me de wind uit de zeilen. En dan is het een moeilijk verhaal om weer terug te komen.”
Heiner kijkt met vertrouwen naar de toekomst: “De voorgaande twee evenementen eindigde ik net naast het podium. En dan hier heel solide op het podium met een tweede plek. Ik vaar met heel veel energie rond. En dat zien we in de resultaten! Er kan nog veel verbeterd worden, maar heb er vertrouwen in dat het op den duur helemaal goed gaat komen.”
Eindklassement Finn
1. Alican KAYNAR (TUR), 52 punten
2. Nicholas HEINER (NED), 60 punten
3. Jonathan LOBERT (FRA), 68 punten
Kiran Badloe pakt dag eerder al brons
RS:X-windsurfer Badloe heeft al een volle dag zijn bronzen medaille op zak. Badloe begint zijn week minder sterk, maar herpakt zich op tijd. De windsurfer vaart zaterdag al zijn medalrace in Hyères, waarbij hij als tweede over de finish komt. En met een totaal van 80 punten pakt hij het brons.
Eindklassement RS:X
1. Louis GIARD (FRA), 63 punten
2. Piotr MYSZKA (POL), 78 punten
3. Kiran BADLOE (NED), 80 punten
Geen prijzen voor Team Delta Lloyd-zeilsters in Laser Radial
De dames in de Laser Radial-klasse hebben een lastige week. Bouwmeester stapt op dag twee uit voorzorg uit de World Cup, omdat ze fysiek niet 100% is en ze kiest voor een rustige opbouw van het lange seizoen. Ze gaat zich nu focussen op het WK in Medemblik. Maxime Jonker en Daphne van der Vaart weten zich deze week allebei niet te kwalificeren voor de medalrace. In de Laser Radial-klasse een podium zonder Nederlandse zeilsters.
Sailing World Cup Hyères
De World Cup Hyères is de tweede reeks wedstrijden in een serie van drie, waarbij de beste zeilers ter wereld het tegen elkaar opnemen. Na de eerste wedstrijden van januari in Miami (USA) was het nu tijd voor Hyères (Frankrijk). De afsluitende finale zal van 4 t/m 11 juni 2017 gevaren worden in Santander (Spanje).
Meer informatie www.zeilvoorgoud.nl en swc.ffvoile.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht