Sluispassage

Gratis vaaropleiding met STAP-budget

Een gratis opleiding? Daar moet wat aan de hand zijn. Nauticlink dook in het onderwerp en ontdekte dat de opleiding bij Vaarplezier inderdaad kosteloos kan zijn. 

Het gaat om een nieuwe regeling van de overheid die per 1 januari van dit jaar is ingegaan. Tot 1 januari 2022 was het mogelijk om je scholingskosten fiscaal af te trekken. Dat verliep via de aangifte inkomstenbelasting. Die regeling is vervallen maar per 1 maart 2022 is er een andere manier van subsidie op scholing en ontwikkeling: het STAP-budget. STAP staat voor: STimulering Arbeidsmarkt Positie. Eigenlijk hetzelfde dus. Via STAP kunnen volwassen werkenden of werkzoekenden jaarlijks maximaal € 1.000 financiële hulp krijgen om scholing te betalen. Je krijgt dus de eerste € 1.000,– cadeau; kost de opleiding minder, dan krijg je de hele opleiding vergoed.

Opleidingen

Opleidingsinstituut Vaarplezier is gekwalificeerd om scholing te geven voor het STAP budget. Het gaat om de volgende opleidingen:

  • Basisopleiding 1: Medewerkers watersport-/bootbedrijf. Dit is een 3daagse training met theorie, praktijk en een veiligheidstraining. Met deze stof kun je ook ruimschoots KVB 1 halen (daarvoor doe je examen bij het CBR).
  • Basisopleiding 2: NauPro Vaarbewijs. Dit is een 3-daagse training, waarvan 2 volledig op het water. Deze training is op niveau RYA Powerboat Level 2.
  • Extra Module 1: Varen op ruim water: 3-daagse training, die volledig gaat over het navigeren op groter water en zeeën. In deze training zit de stof voor Klein Vaarbewijs 2 volledig verwerkt.
  • Extra Module 2: Varen op stromend water: 3-daagse training, waarbij je alle aspecten leert van varen op rivieren en uitdagend stromend water als de Waddenzee.
  • Extra Module 3: Elektronisch navigeren en marifonie: alles over apparatuur die je kunt gebruiken voor navigatie en hoe je daarmee veilig omgaat. Inclusief SRC Marifonie certificaat.

Let op!

Het gaat dus inderdaad om gratis opleidingen voor mensen die in de watersport werken of willen werken.Maar let op! De aanvraag kun je doen via de site van Vaarplezier (https://vaarplezier.nl/stap/) maar de aanvraag moet je op 2 mei vanaf 10 uur in bij het UWV indienen. Het UWV verdeelt de budgetten maar als het potje leeg is, is het ook echt op.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin