Informatie voor de watersporter

Greenpeace showt gloednieuw door Dijkstra en Partners ontworpen zeilend actie-schip van 29 oktober tot 5 november

Amsterdam – Vanaf zaterdag 29 oktober straalt het Amsterdamse Java-eiland een week lang met alle kleuren van de regenboog. Allemaal ter ere van de nieuwe Rainbow Warrior III. Deze is ontworpen door het maritieme architectenbureau Dijkstra en Partners. Hij is 58 meter lang, 11 meter breed en zijn masten meten meer dan 50 meter hoog. Het gewicht is 838 ton. Van 29 oktober tot 5 november ligt het schip aan de Amsterdamse Javakade.

De tweemaster, die is ontworpen door een Nederlands bureau, kan het merendeel van de tijd op zijn zeilen varen. Als bij gebrek aan wind de elektro- of dieselmotor moet worden gebruikt, gaat de warmte die ontstaat niet verloren. Die wordt gebruikt om het water voor de kajuiten van de bemanning op te warmen.

Dat het schip uiterst milieuvriendelijk is, wil niet zeggen dat het inboet aan slagvaardigheid. Het bijna 60 meter lange schip haalt een snelheid van wel 16 knopen. En om actie te voeren op open zee, is ondersteuning uit de lucht soms onmisbaar. Daarom zijn de masten zo ontworpen dat ze plaats kunnen bieden aan een helikopter op het achterdek.

Op het gratis Rainbow Warrior Festival kan men – naast natuurlijk het schip – echt alles verwachten. Je kunt proeven van duurzame verleidingen en geraakt worden door unieke verhalen. En uiteraard is er muziek: Marike Jager, Chef’ Special en Schradinova.

Op zaterdag 5 november ligt de loopplank uit voor iedereen die aan boord wil. Die dag zijn in de feesttent optredens van onder andere Le Dirty Cirque du Platzak, Fanfare van de Eerste Liefdesnacht, JAH6, D-Crew en La Chiva Gantiva. (DuurzaamNieuws, ‘Chique boot voor Greenpeace’- De Gelderlander,  www.rainbowwarriorfestival.nl)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht