Informatie voor de watersporter

Groote Zeesluis in Muiden houdt voorlopig nog z’n sluiswachters

MUIDEN – De Groote Zeesluis in Muiden wordt voorlopig niet op afstand bediend. Waternet en het Hoogheemraadschap zien graag camera’s op de sluis, maar dat is volgens wethouder Jan Franx een slecht idee. En niet in de laatste plaats om ‘Zaanse toestanden’ te voorkomen: “Men was sowieso wel wat sceptisch over het plan wat betreft de veiligheid, maar door het ongeluk in Zaandam beginnen de emoties op te laaien”, aldus Franx.

Het aantal plezierboten dat gebruikmaakt van de sluis, is volgens hem simpelweg te groot: “Als je een onbemande sluis hebt, waar twee keer per dag een ervaren schipper door gaat, dan is het een ander verhaal. Bij deze sluis is het merendeel onervaren en gaan er op een drukke dag duizenden bootjes door. Je hebt dan een sluiswachter nodig die je ter plekke kan vertellen of je je boot te strak aanmeert.”

“Historie is belangrijk. Het is niet mooi om zomaar camera’s neer te hangen die daar helemaal niet horen. Daarnaast is voor mij veiligheid nóg belangrijker”, aldus Franx. Inmiddels was er sinds 17 december ook al een online-petitie gestart voor het behoud van de bediening door een sluiswachter.

Hoewel er nog geen officiële aanvraag voor het onbemand maken van de sluis was ingediend, stonden er al voorbereidende werkzaamheden op de agenda. Die zijn nu van de baan. (www.nhnieuws.nl, petitie tegen bediening op afstand van de Grote Zeesluis in Muiden)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht