Informatie voor de watersporter

Kiran Badloe: “Ik wil dichter bij de medal series komen”

De komende week wordt in de Golf van Patras gestreden om de Europese titel in de olympische iQFoil-klasse. Ook Musto-ambassadeur Kiran Badloe reisde af naar Griekenland. Daar wil de huidige, olympisch kampioen windsurfen een startbewijs voor het Allianz WK Zeilen 2023 in Scheveningen afdwingen.

“De kwalificatie voor de Spelen van Parijs 2024 begint dit jaar, maar duurt lang”, begint Badloe uit te leggen. “Ons eerste meetmoment is het Allianz WK in Den Haag van 10 tot 20 augustus en volgend jaar tellen nog twee evenementen mee voor olympische kwalificatie. We hebben dus nog even om ons voor te bereiden en helemaal in topvorm te komen. Om in Scheveningen de eerste punten binnen te halen, moeten we in de top tien eindigen. Voor dat WK heeft Nederland vier plekken gekregen, die World Sailing op basis van de internationale ranking aan landen heeft toegewezen. Wij zijn nu met zes surfers, die allemaal kans maken. Na het EK hier in Griekenland zal worden bepaald wie die vier voor Nederland zullen zijn. De Sofia Cup in Palma telde ook al mee.” Daar viel Badloe echter buiten de top tien, dus het EK iQFoil is zijn enige en laatste kans om op het Allianz WK in Scheveningen aan de startlijn te kunnen verschijnen.

Terug naar normaal

In de RSX-klasse won Badloe alles wat er te winnen viel en was hij de laatste jaren de gedoodverfde favoriet. Dat is hij in de nieuwe, olympische windsurfklasse niet meer. “Ik vind dat eigenlijk wel lekker”, aldus Badloe. “Ik merk dat hierdoor bij mij een soort strijdlust ontstaat, die ik fijn vind om te hebben. Ik ben erg gemotiveerd om beter te worden, omdat ik inzie dat ik nog niet de beste ben. Dat is iets dat ik op de RSX heel lang heb gehad, omdat ik altijd samen met Dorian voer. Pas op het laatst had men zoiets van dat ik misschien wel beter was. Toen werd ik als favoriet gelabeld, maar dat was lange tijd niet zo. Vandaar dat het nu voelt als ‘terug naar normaal’ om opnieuw in de underdogpositie te staan. Het is fijn om zonder de schijnwerpers mijn ding te doen. Ik kan nu heel goed trainen zonder dat er druk op staat.”

Wintertraining
Dat trainen deed hij afgelopen winter grotendeels als vanouds in Nieuw-Zeeland en deels op Aruba. “Ik heb me goed kunnen voorbereiden. Voor corona gingen we elk jaar naar Nieuw-Zeeland, maar daarna mochten we van de Nieuw-Zeelandse regering lang niet meer komen. Het was fijn om nu weer soort van naar huis te gaan, want zo voelde het. Dat heeft me veel goede moed en energie voor dit seizoen gegeven. Ik heb zin om aan te pakken en stappen te maken om dichter bij de medal series te komen. Dat is het doel, want vanaf dat moment is alles mogelijk. Als je als tiende de medal series ingaat, kan je nog winnen. Als je consequent bij de eerste tien zit, heb je meer kans op winst. Dat is waar ik naartoe wil, ik wil weer voorin varen. Daarvoor moet ik nog aan de bak, maar ik zie de potentie dat het mogelijk is. Zodra je de aansluiting hebt, is het een kwestie van het spelletje spelen. Ik denk zeker dat het een spannend selectieproces gaat worden.”

Nieuwe trucjes en foefjes
Na alles in de RSX gedaan, gezien en gewonnen te hebben, kon Badloe wel een frisse impuls gebruiken. Die vond hij in het vernieuwende format van de iQFoil. Badloe legt uit: “We hebben drie verschillende baanopties. De eerste is de ‘course racing’, zoals we die altijd al deden. Dus met een aan de windse en voor de windse boei, die je een paar keer rondt. Het tweede format is de slalom. Dat is een korte race, die vooral halve wind wordt gevaren en voor veel spektakel zorgt. Deze varen we als het wat minder hard waait. Tot slot is er nog de marathon, een langeafstandsrace. Na de opening series die de hele week duren, hebben we een eliminatie finalesysteem in plaats van een afsluitende medal race. Alle punten gaan terug op nul en er wordt vanaf de kwartfinale naar de finale toegewerkt. Per ronde vallen er windsurfers af en de finale wordt met drie man gevaren, die om de kleuren van de medailles gaan strijden. Dat is vooral voor de toeschouwers interessant om te zien. Voor ons betekent het dat we nieuwe trucjes en foefjes moeten leren. Dat maakt het ook heel leuk. Deze nieuwe klasse was voor mij de motivatie om door te gaan. Ik leer van elke dag op het water en dat was in de RSX niet meer zo. Ik miste op een gegeven moment de dagelijkse uitdaging.”

De opening series van het EK starten op dinsdag 9 mei 2023 en de medal series worden op zondag 14 mei 2023 gehouden.

Voor meer informatie: Musto.com (Engels)

Foto: Sailing Energy/Team Allianz

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht