Informatie voor de watersporter

Nederlander Tom Touber wordt Chief Operating Officer in management Volvo Ocean Race

Lelystad, Alicante – Tom Touber (Lelystad) gaat het topmanagementteam van de Volvo Ocean Race versterken als Chief Operating Officer (COO). Dat werd vandaag vanuit Alicante bekendgemaakt. Touber (48) beschikt over veel ervaring met de Race en binnen het zeilen in het algemeen. Hij zal samen met CEO Knut Frostad de directie van de Race vormen. Vanaf 3 september neemt de Nederlander vanuit het hoofdkantoor in Alicante (ESP) de operationele verantwoordelijkheden op zich.

Tom Touber managede de operations van het winnende ABN AMRO team in de 2005-06 Race, evenals de Delta Lloyd-campagne in de editie van 2008-09. Tijdens de afgelopen Volvo Ocean Race werd hij door Frostad aangesteld om de stopovers voor te bereiden. Deze 2011-12 Race, op 4 juli jl. gewonnen door het Franse Team Groupama, gaat de boeken in als de spannendste en succesvolste editie tot nu toe.

In 1997-98 was Touber als executive board member van Brunel International verantwoordelijk voor de sponsoring van hun deelname aan de Whitbread van dat jaar. Hiermee ondersteunde Brunel zijn beursgang aan de Amsterdam Stock Exchange.

‘Het verheugt mij om Tom aan boord te verwelkomen. Ik ben ervan overtuigd dat zijn ervaring met, passie en toewijding voor onze Race onze positie voor de toekomst verder versterkt”, aldus Frostad. ‘De Race staat voor één van de spannendste momenten in haar geschiedenis, met de introductie van de One Design klasse en enkele andere maatregelen om de vloot te laten groeien en de beleving van de sponsor en het publiek te verbeteren.”

‘Het is essentieel om een sterk en loyaal team aan het roer van de Race te hebben. Ik zie er daarom naar uit om met Tom samen te werken. Hij maakt ons topniveau management nog sterker.”

Touber over zijn aanstelling: ‘Na mijn eerste ervaring met de Volvo Ocean Race van 1997 raakte ik erg enthousiast over de eigenschappen van deze Race. De enorme uitdaging die teams wachten om deel te nemen, net als het benodigde leiderschap en teamwork om te winnen vormen een geweldig platform om merken te bouwen en te versterken.”

‘Alle projecten waarbij ik betrokken ben geweest, leverden voor de sponsors meer op dan verwacht. Ik ben ontzettend blij om nu deel uit te maken van het Race Management. Ik weet zeker dat de nieuwe fase die de Volvo Ocean Race momenteel ingaat het concurrentievermogen van het evenement verstevigt en het aantrekkelijker maakt dan ooit.”

Kostenreductie
‘Het feit dat de grens voor deelname van een team is verlaagd naar 3 tot 4 miljoen Euro per jaar, maakt deze One Design Race een nog betere sponsormogelijkheid dan voorheen. In tegenstelling tot eerdere berichten in de Nederlandse media zal de totale investering tussen de 12,5 en 15 miljoen euro liggen, waaronder de 4,5 miljoen euro voor de ‘ready to sail’ kosten van de nieuwe boot. Dat is een reductie van vijftig procent.”

‘Het is mijn passie om alle operationele zaken rondom deze fase vorm te geven. Ik zie ernaar uit om met Knut en de rest van het team te werken om dit te realiseren.”

De elfde editie van de Volvo Ocean Race, ‘s werelds langste en zwaarste sportevenement op professioneel niveau, eindigde afgelopen juli in het Ierse Galway. De volgende Race met de nieuwe high-performance One Design 65-voeter zal in 2014 vanuit Alicante starten.

De Volvo Ocean Race, die dateert uit 1973 en als zwaarste en meest prestigieuze offshore zeilrace wordt gezien, is een sportief evenement van wereldklasse en een unieke sponsormogelijkheid. Het Zweedse internationale consumenten- en papierproductenbedrijf SCA maakte onlangs wereldkundig in 2014 met een vrouwenboot aan de start te zullen verschijnen.

Voor meer informatie www.volvooceanrace.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht