Ondanks terugloop passanten toch een goede zomer voor Jachthaven Katwijk

Katwijk – Jachthaven Katwijk kende een goede zomer, maar op langere termijn loopt het aantal passanten terug. De meeste mensen die een boot in Katwijk hebben liggen, zijn op leeftijd. ‘De vergrijzing neemt toe. Aan ons de uitdaging om daarop in te spelen.’

‘Begrijp me goed’, zegt Evelyne Zwart, terwijl ze op het puntje van haar stoel gaat zitten. ‘Het gaat uitstekend met de Jachthaven Katwijk, zeker als je het vergelijkt met andere havens. Terwijl overal de verhuur van vaste ligplaatsen terugloopt, hebben wij een wachtrij – zo druk is het nog. Maar…’. Ze glimlacht. ‘…het loopt wel terug. De meeste mensen die hier een boot hebben liggen, zijn op leeftijd. Het is een dure hobby, hè, dat varen. Jongeren huren liever een bootje of gaan op een andere vakantie.’

“Je moet voorkomen dat de boel vastloopt”
Het is dinsdagmiddag en havenmeester Zwart zit in haar kantoor. Ze is positief gestemd, maar ook realistisch. ‘Ook hier loopt het aantal passanten terug. Het is een trend die je ziet in heel Nederland. De vergrijzing neemt toe. Dat is een feit. Aan ons de uitdaging om daarop in te spelen.’ Ze noemt verschillende opties, zoals de verhuur van woonboten – iets dat het hele jaar rond inkomsten geeft. Of dat wel mag, dat weet ze niet. Maar dat is nu niet het punt. ‘Het gaat erom dat je je blijft ontwikkelen. Je moet voorkomen dat de boel vastloopt.’

Ze bedoelt dat vrij letterlijk. ‘In de zomer staat het hier vaak vast. Veel Katwijkers gaan niet meer varen, ze blijven liever hier. Ze poetsen wat aan hun bootje, maken een kletspraatje. Ze hebben hier hun eigen sociale leven en hoeven er niet meer zo nodig op uit.’ (allesoverkatwijk.nl, www.jachthaven-katwijk.nl)

Eén gedachte over “Ondanks terugloop passanten toch een goede zomer voor Jachthaven Katwijk”

  1. Hoe is het met de andere havens in het gebied Kraaijenbergse Plassen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *