Mark Slats in Golden Globe Race als tweede rond Kaap de Goede Hoop

Les Sables d’Olonne – De 73-jarige Fransman Jean-Luc Van Den Heede (Rustler 36, Matmut) is als eerste deelnemer in de Golden Globe Race 2018 Kaap de Goede Hoop gepasseerd. Hij kan nu beginnen aan het zware Roaring Forty traject naar de Australische Kaap Leeuwin. En dat begint al meteen heftig tegen de beruchte Agulhas-stroom in met uitzonderlijke hoge golven van zeven meter met ‘maar’ dertig knopen wind. De Nederlander Mark Slats volgt hem op zo’n 500 mijl met een zelfde Rustler 36 (Ohpen Maverick) nog steeds op de tweede plaats.

Intussen worden de Franse zeilers Antoine Cousot (Biscay 36 Métier Intérim) en Philippe Péché (Rustler 36 PRB) gedwongen zich terug te trekken uit de race wanneer zij een haven zullen binnenlopen. Beiden waren al gedegradeerd tot de ‘Chichester Klasse’, bestemd voor zeilers die niet meer aan de eerste eisen van deze ‘retro wedstrijd’ konden voldoen.

Cousot omdat hij na de reparatie van zijn windvaan in Lanzarote, nu vanwege blessures een tweede haven (Trinidad) binnen zal lopen en voormalig leider in het klassment Péché omdat hij ook na zijn eerste averij – inmiddels gerepareerd – gebruik is blijven maken van zijn satelliettelefoon. Naar zijn zeggen om zijn reparatie in Kaapstad te regelen, maar ook dat valt buiten de regels. Op de site verdedigt de wedstrijdleiding deze beslissing, waarover kennelijk discussie is ontstaan. (Nauticlink, www.goldengloberace.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *