Geteste RIB met draagvleugels nog niet helemaal ‘je van het’

Amsterdam, Lorient, Monaco – In een paar jaar tijd zijn draagvleugels, meestal ‘foils’ genoemd, populair als het gaat om het verhogen van de snelheid en het verminderen van het brandstofverbruik. De eerste RIB met draagvleugels komt uit Frankrijk. Wij voeren op de Middellandse Zee met de SeAir PRO 7.

De SeAir is eigenlijk een aangepaste Zodiac PRO RIB van zeven meter. Deze degelijk gebouwde RIB heeft vijf 57,5 cm dikke hypalon tubes om een goede allround romp, waarmee je net zo makkelijk op vlak als op onrustig water vaart. De stuurpositie is goed, al ontbreekt een bank voor de voeten. De Franse club SeAir bouwt, als specialist in draagvleugels, een paar carbon foils in de bodem van de RIB. Ze zijn elektrisch uitschuifbaar en de hoek met het water (de zogenaamde ‘rake’) is eveneens elektrisch te variëren.

Foilen lukt al vanaf 12-15 knopen, maar als we rustig op onze vleugels door de zee denderen, voelt dat niet heel bijzonder. Wel voel je minder golven tegen de boot slaan. Het vergt wat gewenning, want je merkt dat je niet kunt terugvallen op standaard gedrag van de boot. Een golf schuins van voren, moet je niet insturen, maar juist uitsturen, anders haken de foils in de golven. Als de golfomstandigheden veranderen, moet je ook de stand van de foils aanpassen. Daarbij moet je oppassen, want voor je het weet druk je een foilende boot met de neus het water in. Daarom is er een systeem in ontwikkeling met een ‘trim assistfunctie’, die de stand van de draagvleugels automatisch aanpast.

Of foilen de toekomst heeft? Wellicht als er een simpel systeem met automatische trim komt. Anders blijft het een experimenteerding dat bij 20 knopen snelheid weliswaar 30 % minder weerstand heeft, maar ook lastig te varen is. SeAir maakt dat niet uit. Zij hebben belangstelling vanuit defensie en andere beroepsvaart. In de toekomst zien ze foils op de optielijst van elk motorjacht en krijgen veel snelle boten vleugels. (De Telegraaf, www.seair.fr)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *