Onderstaand bericht is een persbericht, en is geplaatst zonder redactie.

104 jaar oude zeilschip Tecla voor avontuurlijke zeilreizen volbrengt Noord-Westelijke Doorvaart

Persbericht

Winkel (NH) – De op 1 augustus uit Ilulissat, Groenland, vertrokken Tecla laat op 15 September weten dat zij met succes de Noord Westelijke doorvaar heeft volbracht. Na 45 dagen varen en meer dan 3200 zeemijl af gelegd te hebben heeft dit traditionele zeilschip de Poolcirkel weer verlaten, en heeft daarmee de Pacific kant gereikt. Dit wordt door het Scott Polar Research instituut gezien als de succesvolle doorvaart.

De bemanning bestaande uit Kapitein Gijs Sluik, stuurmannen Sam Dubois en Jet Sluik en gast bemanning Hester Jiskoot, Megan Bowling, Steven Luitjens, Jim Shaw, Rob Horner, Bob Wigt, Kees Gerritsen, Paul Sharman, Joanne Richardson, Julianna Ericson, Peter Gijsbers en Simon Damant van 6 verschillende nationaliteiten, hebben deze expeditie door het noorden van Canada volbracht. Kapitein Gijs Sluik laat weten “I, Gijs Sluik, master of the gallant ship Tecla hereby proudly announce that we have successfully completed the North West Passage after crossing the Arctic Circle in the Bering Strait, 66’34N 167’52W. Well done crew and well done Tecla”

Tijdens de reis hebben zij alle soorten weer mee mogen maken en vele soorten ijs kunnen waarnemen. Beginnende met ijsbergen afkomstig van gletsjers in Groenland, tot aan meer jaren ijs dat door Franklin Strait en Peel Sound naar het noorden dreef. Dagen achtereen hebben zij op ijswacht gestaan in de pool nachten, waar de zon niet ondergaat. Om nu in september, buiten het gevaar van ijs, te kunnen genieten van donkere nachten vol Noorderlicht.

De gekozen route was volledig afhankelijk van de ijscondities en kwam voor de Tecla neer op Lancaster Sound, Barrow Strait, Peel Sound, Franklin Strait, Rae Strait, Simpson Strait, Coronation gulf, Amundsen gulf, Beaufort Sea, Chuckchi Sea and Bearing Strait. Deze route is ooit tussen 1903 en 1906 bevaren door Roald Amundsen met de Gjoa. Het eerste schip dat de Noord Westelijke Doorvaart ooit wist te bevaren. De Tecla heeft beide overwinterhaver van Amundsen aangedaan en de gedenktekens hieraan bezocht, zowel in Gjoa Haven als op Herschel Island.

De Tecla werd als Haring Logger gebouwd in 1915 te Vlaardingen. Sinds 1989 vaart zij echter met gast bemanning. Na in 2014 thuis te zijn gekomen van een 20 maanden durende wereld omzeiling werd al snel het idee opgevat om meer unieke reizen te gaan maken en werd er eerst zeil gezet naar de Poolcirkel in IJsland en Groenland. Vanaf 2017 zijn de voorbereidingen voor de Noord Westelijke Doorvaart begonnen en kwam de dag van vertrek steeds dichterbij.

Met het volbrengen van de Noord Westelijke Doorvaart begint de Tecla aan haar reis rond Amerika, met in december de ronding van Kaap Hoorn. Hierna zal de Tecla South Georgia, Zuid Afrika en de Azoren aan doen, voordat zij wederom zeil zet naar Groenland. De verwachte thuiskomst van de Tecla is in oktober 2020 na 18 maanden van huis te zijn geweest.

De bemanning van de Tecla laat weten dat aan boord alles wel is. De succesvolle doorvaart is gevierd aan dek in de zon. De verwachting is dat het schip in de avond van 15 of vroege ochtend van 16 september in Nome, Alaska aan zal komen.

Meer informatie www.tecla-sailing.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *