windverwachting

'Oostende voor Anker' 2014 trekt veel historische schepen en herdenkt de bevrijding met 'Dunkirk Little Ships'

PERSBERICHT
oostende_va_2014Oostende – Oostende voor Anker, het jaarlijkse watererfgoedevent van de Belgische kust, heeft voor de vijftiende keer plaats van 29 mei tot 1 juni 2014. Dit bruisend scheepsmoment trekt meer dan 150 historische schepen aan in de centraal geleden Montgomery- en Mercatordokken van de Stad aan Zee: van de kleinste houten jol tot ijzer geklonken puffers en replica’s van kaperschepen.
“Er is een gelijkenis met wat er in de achttiende eeuw met de schepen gebeurde en met wat wij doen”, zegt Hubert Rubbens, de coördinator van dit festival dat op zonnige vakantieweekends meer dan 200 000 bezoekers trekt. “De Grand Turk is een origineel uitziende replica van een Brits Fregat uit de Napoleontische tijd. Het werd gebouwd voor filmopnamen, vandaar dat het binnenin een stuk ruimer is dan toen. Maar toen schilderden degenen die een dergelijk schip gekaapt hadden hun kleuren over die van de vijand. Ze hesen hun vlag en de schepen werden zo in de andere marine ingelijfd. De Britse vlag is van de Grand Turk vervangen door een Franse, maar het onthaal is even hartelijk als ooit tevoren. Komt dat zien, want de Etoile du Roy is een heus zeilend fregat met een unieke look and feel uit de periode van de slag van Trafalgar.”
En dat is maar één van de vedetten: want de VIC 96 (een Engelse puffer), de Bel Espoir II (een Franse topzeilschoener) en de Marjorie II (een Belgische barkentijn) transformeren het beeld en ook de sfeer van de hele havenstad. Op een twintigtal schepen zoals loggers, schoeners en Tall Ships racers kan het publiek inschepen voor een zeiltocht op zee.
Het is precies 70 jaar dat Oostende bevrijd werd door het Manitoba Dragoons Regiment. Foto’s die de Oostendenaars maakten van de Canadese troepen, onder bevel van de net aangestelde veldmaarschalk Montgomery, vormen de leidraad van een nieuwe route doorheen de stad. Die wordt tijdens Oostende voor Anker geopend.
De zoon van Sir Bernard Law Montgomery, the right honorable viscount lord David Bernard Montgomery CMG, CBE onthult op vrijdag 30 mei een monument ter ere van zijn vader en opent meteen deze 20 kilometer lange wandel- en fietsroute.
De bevrijding is ook de aanzet om een vloot van 25 Dunkirk Little Ships in Oostende voor Anker te ontvangen. Toen in ’40 de Britse en Franse legers in de tang zaten door de Blitzkrieg, brachten alle mogelijke zeegaande schepen en boten de mannen in veiligheid. Vandaag worden de officieel erkende Dunkirk Little Ships gekoesterd en in een zo authentiek mogelijke staat gehouden. Ze zijn dus te zien en te bewonderen in Oostende. Samen met 158 andere schepen, vaartuigen, rond- en platbodems, werk en vissersschepen die allemaal minstens 50 jaar oud zijn of herbouwd volgens originele plannen van voor 1964, dus ook enkele polyclassics.
Meer dan vijftig optredens op diverse podia met groepen die de muziek van de zee brengen, de wervelende exposities, demonstraties, markten en kunststanden, de geur en ook de smaak van gerookte vis en de andere heerlijkheden die de Oostendse gastronomie te bieden heeft, maakt Oostende voor Anker tot een uniek scheepsfestival waarvan er weinig langs de Noordzeekusten zijn. Het is duidelijk een draaischijf tussen alle windrichtingen en de bezoeker ontdekt er schepen maar ontmoet ook bemanningen van Frankrijk, Engeland, Nederland, Duitsland en natuurlijk België.
Meer informatie op www.oostendevooranker.be

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X