Informatie voor de watersporter

Open Belgische Kampioenschappen Europe en Optimist in teken van ruwe zee en stroming

Oostende (België) – 27 Europe eenheidsklassebootjes en niet minder dan 96 Optimist-bootjes kwamen aan de start van het jaarlijkse Open Belgisch Kampioenschap. Een recordaantal deelnemers, wat te danken is aan een nieuwe begeleidingsstructuur van de juniors in de zeilsport.

Oostendse jeugploeg zeilen
Vooral de ‘Team West’ zeilersploeg, die kan rekenen op toptrainers als Filip Willems, die zijn sporen verdiende in de voorgaande olympische campagnes van ondermeer Philip Bergmans, hebben daar zeker deel aan. ‘Team West’ is een begeleidingsinitiatief van Verzekeraar Arnaud Van Schoote die de ontwikkeling van de zeilsport voor de jeugd wind in de zeilen geeft. De weersomstandigheden zouden vele volwassen achter de beschutting van de terrasjes houden, maar de twee vloten gingen dapper de Noordzee op.

De zuidwester tot 25 knopen joeg de golven al vele dagen van tevoren hoog op. Maar vooral de stringtijde stroming was hevig. Zo gauw die ging tegenzitten, helemaal met de wind mee kregen vooral de jongsten uit de juniorklassen het zwaar. Er was dan ook wel wat schade aan masten, zeilen en andere toebehoren. De tweede dag waaide het iets minder hard, maar deden de tegenstroom en de hoge golven velen de das om.

Optimist
Bij de optimisten kwam het Nederlandse juniorteam het sterkt uit de verf. Bart Lambriex won op een na alle reeksen. Tot voor de laatste reeks was het duidelijk dat hij ongenaakbaar was.

Het beste meisje en meteen ook de eerste Belgische op het podium was Aurélie Van Schoote uit het Team West. De beste Benjamin (-11 jaar) kwam eveneens uit dit Oostendse team: Simon De Gendt.

Europe
Bij de Europes ontspon zich een spannede strijd tussen de titelverdediger Bart Struyven en de Duitse favoriet Arne Berg. Het was uiteindelijk onze landgenoot die voor de vierde keer op rij de Belgische Kampioenstitel kon wegkapen. Het beste meisje in deze voormalige Olympische klasse werd Margot Declerck.

De Europes zeilden in totaal zeven reekse, de Optimisten vijf.

Met deze twee Open Belgische kampioenschappen wordt de toon gezet voor een zeil veertiendaagse in oostende. Vandaag start het Open belgisch Kampioenschap in de Drakenklasse (kielboot 3 bemanningsleden) en volgende vrijdag begint de Derbigum Dragon Gold Cup.

De organisatie van dit Open Belgische Kampioenschap was in handen van de Royal North Sea Yacht Club van Oostende, in samenwerking met VVW Inside-Outside. (Uitslagen)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht