windverwachting

Optimist on Tour trekt dit jaar weer door heel Nederland!

Optimist on Tour trekt dit jaar weer door heel Nederland!

Dé kans voor jeugd om gratis kennis te maken met watersport

Optimist on Tour gaat weer van start! Hét rondreizend evenement van het Watersportverbond strijkt dit jaar neer op tenminste 17 locaties in Nederland. Zo krijgt de jeugd t/m 12 jaar door het hele land de kans gratis kennis te maken met watersport. In nauwe samenwerking met lokale gemeenten, watersportverenigingen, buurtsportcoaches en partner van het Watersportverbond Allianz, zorgen we voor een professionele organisatie, grote (lokale) betrokkenheid en brede steun. 

Voorbereiding in de klas 

Optimist on Tour bestaat uit theorie en praktijk. Voorafgaand aan de praktijkdag krijgen kinderen van basisscholen uit de omgeving uit groep 5 t/m 8 les in de klas van een instructeur van Optimist on Tour. In deze les leren zij door middel van online filmpjes en werkbladen alvast iets over de boot, plank of kano en over wat je aan moet als je het water op gaat. Daarnaast worden ze bewust gemaakt van het effect van plastic in het water en leren zij over watersporten en werken in een team. 

Naast de theorieles van Optimist on Tour is er een special lesprogramma ontwikkeld rondom water dat jaarrond op basisscholen kan worden gegeven. Dit gratis lesprogramma ‘Wereld van Water’ kan door docenten zelf in de klas worden gegeven. Meer informatie daarover is te vinden op website van het Watersportverbond.

Alle kinderen het water op 

Na de les in de klas komen de basisschoolkinderen bij elke editie van Optimist on Tour naar een locatie aan het water in de buurt. Onder begeleiding van ervaren en gecertificeerde instructeurs hebben de kinderen een eerste ervaring met zeilen, kanovaren en suppen. In speelse vorm leren zij hun boot of plank zelf besturen en ervaren zij de werking van de wind en stroming. 

Professoren in het Waterlaboratorium

Dat niet alleen, aan wal staat het Optimist on Tour Waterlaboratorium. Hier veranderen kinderen in professoren met labjassen, brillen en pipetjes om aan de hand van verschillende waterproefjes te leren over water. Waarom blijven ijzeren punaises drijven op het water? En hoe zuiver je water zodat je het kan drinken? Ook leren ze hoe waterstof wordt gemaakt. 

Vrije inschrijving na school of het in weekend

Na school of in het weekend/vakantie kunnen alle kinderen uit de buurt meedoen aan Optimist on Tour. Jeugd t/m 12 jaar kan zich gratis inschrijven via www.optimistontour.nl of zich ter plekke opgeven (met toestemming van een ouder/verzorger). Je kan je opgeven om te zeilen, suppen en/of kanovaren. Daarnaast kan je ook professor spelen in het Waterlab.

Zwemdiploma A verplicht

Veiligheid is een belangrijke voorwaarde om echt plezier te kunnen hebben op het water. Alle deelnemers dienen daarom in het bezit te zijn van zwemdiploma A. Het Watersportverbond zorgt voor een zwemvest en voldoende begeleiding voor elke deelnemer.

Watersport toegankelijk maken voor de jeugd

Optimist on Tour is een initiatief van het Watersportverbond. Samen met partner Allianz, gemeenten, watersportverenigingen en basisscholen streven we ernaar de watersport toegankelijk en laagdrempelig te maken voor de jeugd, ze vertrouwd te maken met water en de deur naar een watersportvereniging in de buurt te openen. Sinds de start in 2014 hebben al meer dan 117.000 kinderen via Optimist on Tour kennis gemaakt met watersport. Velen hebben vervolgens de stap gemaakt naar een lokale watersportvereniging en/of vaarschool.

Kalender Optimist on Tour 2022:

 1. Zeewolde 12 t/m 15 april Aanloophaven Zeewolde
 2. Steenbergen 15 t/m 19 april Steenbergse haven
 3. Den Haag (Loosduinen) 9/10 mei Haagse Hogeschool
 4. Den Haag (Laak) 12/13 mei Kanovereniging de Windhappers
 5. Lisse 14/15 mei Roeivereniging Iris
 6. Amersfoort 18 t/m 20 mei De Stuw 1, 3813 TX
 7. Amsterdam IJburg 27 t/m 29 mei Zeilschool IJburg
 8. Almere 31 mei t/m 4 juni Weerwater (cable park)
 9. Roermond 1 t/m 3 juni Dagstrand Palmbeach
 10. Maasgouw 7 t/m 9 juni Velkenskamp 1
 11. Uithoorn 9 t/m 11 juni Amsteldijk Zuid 253
 12. Rotterdam 20 t/m 25 juni Leuvehaven 1
 13. Zaanse Schans 29 juni t/m 2 juli Kalveringsdijk 25
 14. Venlo 7 t/m 9 juli Werf 5, 5911 HN
 15. Scheveningen 12 t/m 14 juli Hellingweg 11a
 16. Hoorn 16/17 juli Julianapark 1
 17. 31 aug t/m 2 september WSV Het BovenwaterLelystad
 18. Almere Muiderzand 5/17 september   Regatta Center Muiderzand

Kijk op optimistontour.nl naar de actuele locaties en data en geef je op! Komen we nog niet bij jou langs? Er worden nog een aantal locaties aan bovenstaande kalender toegevoegd dus houd ook hiervoor de website in de gaten. Tot snel!

Voor meer informatie: optomistontour.nl

Foto: Sander van der Borch

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X