Recordtrimarans raken op achterstand en onverwachte confrontatie met giga-ijsberg

Brest – De kans dat geen van beide trimarans er in zal slagen het zeilrecord rond de wereld te verbeteren is de laatste twee dagen toegenomen. Ondanks de eerdere voorsprong bij Kaap Hoorn ligt Spindrift nu juist 389 mijl achter op het record en Idec Sport zelfs 571 mijl.

Boosdoener is de ongebruikelijke luchtdrukverdeling en de hieruit volgende onvoorspelbare wind, die eigenlijk al sinds de start niet echt heeft meegewerkt. Beide boten moeten een gevecht met weinig wind leveren, voordat ze weer de zones met passaatwinden bereiken. Terwijl Banque Populaire V klimmend langs de Zuidamerikaanse oostkust in 2012 juist hier veel winst kon boeken door in sneltreinvaart naar het noorden te zijn geblazen.

foto Idec Sport
foto Idec Sport

Idec Sport wachtte nog een volkomen onverwachte verrassing. De trimaran voer op 43 graden zuiderbreedte vlak langs een enorme ijsberg van wel 700 meter lengte. Terwijl het toch om een ervaren bemanning gaat, en schipper Joyon over een zeer uitgebreide ervaring op de zuidelijke oceanen beschikt, had geen van hen ooit zo’n groot gevaarte gezien. Men zag en hoorde zelfs de smeltende delen ervan af vallen en was zwaar onder de indruk van dit fenomeen op deze ongebruikelijke breedtegraad. Het was een directe en zowat surrealistische confrontatie met de klimaatverandering. Joyon: “Alsof je een ijsberg tegenkomt ter hoogte van Zuid-Frankrijk.” (Nauticlink,  Spindrift Racinglive, Idec Sport Sailinglive, en samen op één kaart)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X