Rijksmonument en enige vuurtoren van Amsterdam gaat in 2019 weer ‘symbolisch branden’

Amsterdam – De enige vuurtoren van Amsterdam gaat weer branden. Volgend jaar gaat op Vuurtoreneiland, waar al sinds 1701 een vuurtoren staat, het licht weer aan. Eind 2016 werd het licht gedoofd, tot verdriet van het restaurant op het eiland en de bewoners van IJburg die erop uitkijken.

Volgens eigenaar Rijkswaterstaat had de vuurtoren geen functie meer sinds er verlichte boeien liggen in de vaargeul. Het vuurtorenlicht zou de scheepvaart zelfs in verwarring kunnen brengen. Met Rijkswaterstaat is afgesproken dat het licht minder fel wordt, om de scheepvaart niet in verwarring te brengen. Bij helder zicht reikt het licht straks nog maar één zeemijl (1,9 kilometer) ver.

Net als het eiland wordt de vuurtoren eigendom van Staatsbosbeheer. De vuurtoren is een rijksmonument en eigenaren zijn verplicht monumenten in stand te houden. Staatsbosbeheer wilde die verplichting niet zomaar overnemen. De vuurtoren uit 1893 krijgt nu eerst nog ‘een flinke opknapbeurt, die volgend jaar zal zijn afgerond. Rijkswaterstaat draagt de verwachte kosten van de renovatie van 2 tot 2,5 ton bij. Daarna komt ook de vuurtoren in handen van de uitbaters van het restaurant, die het onderhoud op zich nemen. (Het Parool)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X