Informatie voor de watersporter

Roeiers volbrengen ‘solo’ tocht over de Wadden van Den Helder naar Eemshaven

Den Helder, Eemshaven – Woensdagmiddag 6 juli kwam een kleine open sloep met de naam Delphine de Eemshaven binnen. In de sloep zaten zes roeiers en een stuurman, die hiermee hun tocht over het Nederlandse Wad beëindigden. Zes dagen eerder waren zij vertrokken vanuit Den Helder, om vervolgens iedere dag een eiland verder te roeien. Het is voor het eerst dat een roeisloep zonder hulp van een volgboot en alleen op spierkracht dit presteert.

Zware tocht
Het varen op het Wad is een kunst apart. Vooral de stroom en de ondieptes maken een goede planning noodzakelijk. “Onze sloep is maar klein en we moesten aan het eind van iedere dag weer bij de volgende haven zijn. De harde Noordwesten wind heeft ons niet geholpen, maar toch hebben we het gehaald!” aldus Ron Straver die de route heeft uitgewerkt. Op sommige stukken stond maar 40 cm water. Wanneer het té ondiep werd, stapte een roeier uit en sleepte de sloep verder over het wantij. Bij vertrek uit Noordpolderzijl moest het team door de ondiepe geul roeien, de bladen schepten de modder naar achteren.

De stroom heeft ook veel invloed gehad. Straver: “Onder normale omstandigheden kunnen we roeiend een snelheid van 8 km/uur halen. Maar tegen wind en stroom in bleef er soms maar 4 km/uur over”. Vooral de oversteek van de zeegaten tussen de eilanden in kostte de roeiers veel moeite. (Blog complete reisverslag)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht