Informatie voor de watersporter

Rustige omstandigheden Atlantische oversteek Volvo Ocean Race bieden SCA-zeilsters meer kans dan ooit

sca_leg7Alicante, Lissabon – Het Azoren-hogedruk gebied ontwikkelt zich zo’n manier, dat de Atlantische oversteek van de Volvo Ocean Race vloot bijna een pleziertochtje wordt. Het is lekker zeilen in plaats van overleven. En anders dan verwacht. Dat zegt SCA-schipper Sam Davies.

Afgelopen etmaal heeft de boot met alleen vrouwelijke zeilers van de 30 mijl achterstand – opgelopen vanwege de wispelturigheid en een inschattingsfout van de Golfstroom – er niet minder dan 23 goed gemaakt. Met zo’n 13 knopen wind koersen de dames voor de meeste wind naar de meest noordelijke ‘ice gate’. Net als de rest van de vloot. Want het risico van het ‘afsnijden’ is onder de huidige omstandigheden te groot. Valt de wind even een paar uur weg, lig je zo een dag achter.

Maar het blijft zeilen op het scherp van de snede. Zodra de wind verder wegvalt verhuist de hele bemanning meer naar voren. Zelfs degene die liggen te slapen, worden gewekt om meer naar de punt te verhuizen…

Zoals het er nu naar uitziet, zullen de omstandigheden tot 28 mei, de vermoedelijke aankomstdatum in Lissabon vriendelijk blijven. Op zich zouden dit de omstandigheden kunnen zijn, die de SCA-boot in Lissabon toch een keer bij de eerste drie zouden kunnen brengen. Een uitdaging die de eerste plaats van de winnaar te boven gaat. Hoewel, waarom eigenlijk niet, de SCA-vrouwen als eersten? (Nauticlink, www.teamsca.com)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht