Spectaculaire 70ste Harlingen-Terschelling Race met 170 boten en vol verrassingen

PERSBERICHT
htraceHarlingen – De HT Race, een van de oudste zeilraces van Nederland, bestaat dit jaar 70 jaar. Het jubileumjaar wordt gevierd met een spectaculair en goed gevuld programma. Een feestelijke inschrijfavond op 1 juni, een groot jubileumfeest op een bijzondere locatie op Terschelling en de HT-Loterij met prijsuitreiking in Harlingen maken het feest compleet. De 70ste editie van de HT Race zal op 2 en 3 juni 2016 worden gezeild door ruim 170 schepen met haar schippers en bemanning. Het aantal deelnemers is voor het eerst in jaren weer fors gestegen.
‘’Het wordt een race met veel verrassingen. Ook om de zeilrace heen worden activiteiten georganiseerd die dit jubileumjaar onvergetelijk gaan maken. Ons jubileumfeest wordt gehouden in de Tonnenloods op Terschelling. Een unieke locatie!’’, aldus de organisatiecommissie. Het evenement vangt aan op woensdag 1 juni in Harlingen met de inschrijving in combinatie van live muziek. Ondertussen zorgen shantykoor de Skúmkoppen en blaasorkest de Waddentoeters voor een gezellige sfeer in de havens. Donderdagochtend 2 juni zal de zeilrace van start gaan en vertrekken de zeilers richting Terschelling.
Eenmaal aangekomen op Terschelling wordt in de Tonnenloods een buffet met aansluitend feest georganiseerd. De avond wordt gevuld met optredens van o.a. Piter Wilkens en Coffeedick. De Burgemeester van Terschelling zal ook aanwezig zijn. Tijdens het feest is er een huldiging van 11 schippers die al 25 keer of meer hebben deelgenomen aan de HT Race. Zij ontvangen een speciaal aandenken aan dit jubileum. Veel van de HT-deelnemers zijn trouwe gasten en doen jaar op jaar mee. Dit bepaalt mede het karakter van de race.
Vrijdag 3 juni wordt de laatste ronde terug naar Harlingen gezeild. De zeilers worden in het finish gebied aangemoedigd door het Statenjacht met aan boord de burgemeester van Harlingen en een gedeputeerde van de provincie Fryslân. De race wordt afgesloten met de prijsuitreiking en een spectaculaire HT Loterij met unieke prijzen. Natuurlijk wordt deze avond wederom bekrachtigd met livemuziek van de band Kupid en een DJ.
Al jaren wordt de HT Race gezeild door verschillende klassen schepen. Van grote aken tot kleine wedstrijdjachten en klassieke rond- en platbodemjachten. De HT Race is een begrip in de Nederlandse zeilwereld en kenmerkt zich door het feit dat in deze race zowel de ervaren wedstrijdzeiler aan de start verschijnt, als de toerzeiler die het leuk vindt om een keer een wedstrijd te zeilen of onder begeleiding de oversteek waagt naar Terschelling. Voor een aantal nieuwe deelnemers wordt dit hun eerste HT Race wat erg spannend is, maar de race wordt ook gezeild door echte rotten in het vak. Sinds 1946, toen de eerste zeilrace gevaren werd, worden de jachten bijgestaan door volgschepen. Ook dit jaar worden de zeilers begeleid en zal de KNRM aanwezig zijn.
Een race met veel geschiedenis, zal voor de 70ste keer worden gezeild. Deze jubileumrace schrijft geschiedenis op zich.
Meer informatie www.htrace.nl

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X