Spektakelstuk van 14.000 mijl over twee oceanen tussen vier reuzentrimarans gestart

Brest (Frankrijk) – Twee dagen later dan gepland vanwege een zware storm zijn de vier reuzen-trimarans uit de Ultim 32/23 klasse vanochtend om 11:00 uur dan toch vertrokken voor een eerste onderlinge krachtmeting over een lange afstand. Het traject voert de vier min of meer experimentele zeilmachines lang Brazilië naar Zuid-Afrika waar het Robben Eiland gerond moet worden en weer terug. In praktijk een ‘acht figuur’ van 14.000 mijl over de Noord- en Zuid-Atlantische Oceaan.

Foto: Alexis Courcoux / Brest Atlantiques

De organisatie denkt dat de snelheidsmonsters in 28 tot 30 dagen rond kunnen zijn. Het gaat om de volgende schippers en boten: Thomas Coville en Jean-Luc Nélias (Sodebo Ultim 3), Franck Cammas en Charles Caudrelier (Maxi Edmond de Rothschild), Yves Le Blevec en Alex Pella (Actuel Leader) en tenslotte François Gabart en Gwénolé Gahinet (Macif). Stuk voor stuk superervaren zeilers.

Op het moment van de start stond er een noordwesten wind van rond de 30 knopen en een zeegang van 4-5 meter. Naar verwachting zullen de boten al na tien uur zeilen Kaap Finisterre op de noordwest punt van Spanje kunnen ronden. (Nauticlink, Brest Atlantiquesactuele posities)