Informatie voor de watersporter
Team DutchSail – Janssen de Jong wint YFGC Grand Final

Team DutchSail – Janssen de Jong wint YFGC Grand Final

In Barcelona wint Team DutchSail – Janssen de Jong zondag de 69F Youth Foiling Gold Cup Grand Final. Cas van Dongen, Eliott Savelon en Ismene Usman kwalificeren zich zondag als eerste van de twee teams voor de afsluitende best-of-three match race. Waarin het Nederlandse team op overtuigende wijze met 2-0 de eindoverwinning pakt. Door deze winst mag Team DutchSail – Janssen de Jong zich opnieuw voor het tweede jaar op rij het beste team, onder de 25 jaar, noemen in de spectaculaire 69F klasse.

Team DutchSail – Janssen de Jong begint zondag als eerste in het klassement aan de finale dag. In de drie resterende vloot wedstrijden zeilen Cas, Eliott en Ismene tweemaal naar de overwinning en finishen ze eenmaal als tweede. Hierdoor beginnen ze als klassementsleider aan de afsluitende match race tegen de nummer twee in het klassement, Groupe Atlantic (FRA).

Stuurman Cas van Dongen: “In deze eerste drie races vandaag voelde we echt dat we op de top van ons kunnen waren vandaag. Met dat gevoel konden we vervolgens de match race in.”

Match race
In de match race wacht voor Team DutchSail – Janssen de Jong het Franse Groupe Atlantic, smaakmaker van het 69F seizoen en overall winnaar van het senior GP-circuit in de 69F.

Van Dongen vervolgt: “In de eerste match race krijgen we een penalty tegen bij de start, maar in de wedstrijd zelf konden we die penalty goedmaken en de Fransen op snelheid voorbijvaren. In de twee race starten we eigenlijk gelijk en zijn we vervolgens met heel netjes varen en alle manoeuvres heel netjes uitvoeren naar de finish gevaren. We winnen die wedstrijd ook en pakken daarmee dus de titel.”

Main trimmer Louis Chambet – Groupe Atlantic (FRA): “We zijn natuurlijk teleurgesteld dat we het evenement niet hebben gewonnen. Maar we moeten eerlijk zijn, we zijn vandaag een crew tegengekomen die beter was dan ons, zeker in deze condities. We konden er vandaag niet heel veel tegenoverstellen, dus alle felicitaties aan het Nederlandse team.”

Reactie zeilers Team DutchSail – Janssen de Jong

Van Dongen:
 “We hebben het gewoon gedaan. Echt supervet! We hebben vandaag echt laten zien we zijn en wat we kunnen. We hebben heel sterk gevaren. Ik ben heel blij en super trots op het team maar ook op mezelf. Ik heb echt het gevoel dat ik er hier alles uit heb gehaald.”

“Maar deze winst is een overwinning van de big picture. Van het hele team, van iedereen die dit jaar met ons mee heeft getraind en gezeild. Van het meidenteam, van de verenigingen, van de mensen achter de schermen bij DutchSail en zeker ook van de partners. Zonder de steun, input en betrokkenheid van al die mensen hadden wij hier vandaag niet gestaan. Dat beseffen we ons heel goed, we zijn echt bevoorrecht.”


Eliott Savelon: “Het was een supermooie week, waarin we de hele week nog progressie hebben gemaakt. Ik ben echt super blij met de winst, en ik denk dat we vandaag echt op onze piek zaten en het beste hebben laten zien van wat we konden.”

“Onze take-offs waren vandaag echt in-tune, we zaten als team heel mooi in sync. Dat is iets waar we deze week heel hard op hebben getraind. Daar hebben we denk ik onze grootste winst gepakt ten opzichte van de concurrentie.”

Ismene Usman: “Het is mooi dat al het harde werken van de afgelopen week zich heeft uitbetaalt. We hebben heel goed gepiekt vandaag, op het juiste moment. Ik ben zo dankbaar dat we in de voorbereiding op Palma hebben kunnen trainen. Dat dit allemaal mogelijk is gemaakt door de sponsoren en hopelijk kunnen we nog meer mooie avonturen met elkaar beleven.”

Coaches Houtman en Postma trots
Scipio Houtman: “Waanzinnig trots, het was vandaag ongelofelijk spannend. We begonnen aan de dag als klassementsleider maar wel met een gelijk aantal punten met de nummer twee. Het team kwam vanaf race één vandaag supersterk uit de startblokken. Mooi om te zien hoe we de afgelopen dagen van dag tot dag, maar ook vandaag nog van race tot race zijn blijven groeien. Dat geeft echt aan wat een klasse het team heeft. Om het hier, nu op het moment dat het moet, samen te kunnen brengen en je beste wedstrijden te kunnen zeilen. Dat is supercool om te zien.”

“We hebben er de afgelopen drieënhalve week voor gekozen om te investeren in nieuw talent. Afgelopen zomer is Eliott er al bij gekomen, het is ongelofelijk cool om te zien hoe hij met al onze technische kennis omgaat. Hij pikt het zo mooi op en is echt heel snel gegroeid. Tegelijkertijd hebben we de afgelopen twee trainingsweken ook Jella-Rike (Spijkervelt red.) en Odile (van Aanholt red.) meegehad. Weken waarin we allemaal heel erg veel van elkaar hebben kunnen leren. Investeren in een nieuwe generatie en doorbouwen op het niveau en succes van vorig jaar heeft zich uitbetaalt. We zijn echt dankbaar dat we die kans weer gekregen hebben om dit met elkaar neer te zetten.”

Pieter Jan Postma was de afgelopen twee weken bij het team om samen met Scipio de coaching te verzorgen.  Postma was in 2020 geestelijk vader van het project destijds met als doel deelname aan, de later vanwege de pandemie gecancelde, Youth Americas Cup.

Postma: “Het was weer een heel dik proces. Op verschillende gebieden. De andere teams hadden dit jaar allemaal veel meer getraind en gevaren dan wij. Daardoor was onze voorsprong eigenlijk ingelopen, dan moeten we ook nog enigszins noodgedwongen door Scipio zijn schouderblessure wisselen. Dan heb je met Eliott Savelon een nieuw persoon in het team. In augustus op het eerste event in deze samenstelling pakt het team net het ticket voor deze Grand Final.”

“De afgelopen twee weken waren heel intens met het hele team. Zeker met Cas, zijn we heel hard bezig geweest met beslissingen nemen en goed starten. En dat is gewoon weer gelukt. Vandaag, op de laatste wedstrijddag, kwam alles samen ook met de wedstrijdspanning. Het is gelukt om de lat elke dag zo neer te leggen dat het een uitdaging was maar daardoor waren we de rest wel iedere keer een stap je voor. We waren ahead of the game. Daardoor zijn we in staat geweest om elke keer te groeien ook in de wedstrijd en daar kunnen en moeten we met zijn allen hartstikke trots op zijn. Je wint dit evenement daardoor gewoon met overmacht.”

“Er is heel sterk gevaren, dat is te danken aan de inzet van iedereen. Ismene blijft maar doorgroeien, Cas zet alles op alles en weet goed zijn wedstrijdspanning neer te zetten, en Eliott die blijft heel rustig onder alle druk. Hij weet ondanks een steile leercurve met veel nieuwe kennis de balans te behouden. En zeker ook een speciale vernoeming voor Scipio Houtman, die na zijn blessure de rol als coach heel goed heeft opgepakt. Hij heeft meer energie dan de rest. En hij weet zijn energie en zijn kennis om te zetten in ondersteuning aan het team. Dan komt het allemaal bij elkaar en dat is gewoon heel sterk.”

“Voor mij is het gaaf om er hierbij te zijn, het proces te kunnen bewaken. Dat iedereen bij elkaar blijft en verbonden blijft. Dat de goede prioriteiten worden behouden. Daardoor groeien we het snelst, sneller dan de andere teams. Als je kritisch terugkijkt, hebben we dit jaar te weinig getraind maar weten we toch door de juiste klemtoon te leggen en de juiste prioriteiten te stellen echt beter te zijn dan de rest. Daar kunnen we met zijn allen heel trots op zijn. Het is een sterk geheel en daar gaan we nu eerst eens even van nagenieten.”

Over DutchSail
Team DutchSail – Janssen de Jong is een campagne van DutchSail. DutchSail is een non-profit stichting met als doel: het samenbrengen en samenhouden van partijen die direct en indirect een bijdrage kunnen en willen leveren aan het welzijn van de watersport. Een onderdeel daarvam is het logischer en makkelijker maken van de huidige grote stap van de Olympische zeildisciplines, waarin “we” zo goed zijn, naar de niet-Olympische maar wel prestigieuze zeildisciplines.
 
DutchSail spant zich tevens in om de innovatie in de watersport, waarin de nauwe relatie met de vele kennisinstellingen in ons land een belangrijke rol vervult, nadrukkelijker onder de aandacht te brengen. Op dit moment is DutchSail actief betrokken bij de volgende campagnes: Team DutchSail – Janssen de JongRotterdam Offshore Sailing Team

Voor meer informatie:

Foto: Marta Rovatti Studihrad / 69F media

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht