Informatie voor de watersporter

Team Heiner One doet met MBA Fastnet Challenge team mee aan Fastnet Race

PERSBERICHT
heiner_mbafastnetLelystad – Aanstaande zondag (11 augustus) verschijnt in Engeland het MBA Fastnet Challenge team aan de start van de Rolex Fastnet Race. Zij varen deze prestigieuze wedstrijd onder begeleiding van Team Heiner op de V60 ‘Team Heiner One’.
Het team en doel
Het MBA Fastnet Challenge team bestaat uit twaalf enthousiaste MBA alumni afkomstig van verschillende MBA business schools in Europa: Rotterdam School of Management, WHU/Kellogg, Columbia en LBS én vier zeilcoaches van Team Heiner. De MBA alumni zeilden al meerdere mailen in verschillende samenstellingen met en tegen elkaar in de MBA Sailing League, maar bundelden dit jaar hun krachten om samen een grote uitdaging aan te gaan: de Rolex Fastnet Race 2013 zeilen op de Team Heiner One (Volvo 60). Team Heiner heeft de eer om van deze twaalf MBA’ers een team te vormen, en hen klaar te stomen voor deze grote zeil uitdaging. Het zeildoel is om in de Rolex Fastnet Race in de top 50% van de vloot te eindigen, maar misschien een nog belangrijker doel is om de eigen grenzen te verleggen.
De race
De Rolex Fastnet Race is één van ’s werelds grootste offshore wedstrijden. De wedstrijd wordt elke twee jaar gehouden, en wordt gezeild over een afstand van 608 mijl. Er wordt gestart vanuit Cowes (Isle of Wight), waarna de race de zuidelijke kust van Engeland volgt richting het westen. Na het oversteken van de Keltische zee, wordt de Fastnet rots gerond die ten zuidwesten van de kust van Ierland ligt. Vervolgens wordt er gefinisht bij Plymouth. Afhankelijk van de weersomstandigheden doen de maar liefst 350 deelnemende schepen hier gemiddeld 3 tot 5 dagen over.
Deelname aan de Rolex Fastnet race is niet zonder risico; de wedstrijd staat bekend om de continu veranderende omstandigheden en bovendien kan de zee erg ruig worden als er veel wind staat. Enerzijds stelt de organiserende instantie (RORC) een aantal veiligheidsvoorwaarden voor deelname, maar het MBA Fastnet Challenge team heeft ook een grondige voorbereiding achter de rug.
Voorbereiding
Ter voorbereiding op de Rolex Fastnet Race hebben alle teamleden de Sea Survival training succesvol afgerond. Daarnaast is er een intensief zeiltrainingsprogramma samengesteld. In de winter is een paar weekenden getraind op Max Funs 35 in Lelystad. Basis boothandling, veiligheidsaspecten aan boord, zeilkeuzes en het wisselen van zeilen kwamen aan de orde. In het voorjaar stapte het team op de Volvo 60 in Portimão (Zuid Portugal): het team kon wennen aan de boot, leerde zeilen op een 60 footer en oefende veel in boothandling. Jammer genoeg stond er toen weinig wind. In juni heeft het team de Volvo 60 van Portugal naar Engeland gevaren in voorbereiding op de twee kwalificatie wedstrijden voor deelname aan de Rolex Fastnet Race. Door een gescheurd grootzeil was deelname aan de Morgan Cup (een van de twee kwalificatie wedstrijden) helaas niet mogelijk. Het team was echter dusdanig gemotiveerd dat het weekend van de Morgan Cup werd benut om 250 mijl op het IJsselmeer en de Noordzee te varen in een onderlinge wedstrijd, wat evengoed meetelde voor de kwalificatie. Na de deelname aan de Channel Race eind juli was de kwalificatie afgerond en nu staat het MBA Fastnet Challenge Team aan de vooravond van het realiseren van hun doel.
Het leerproces
Naast de zeiltechnische kant kwamen in het voorbereidingstraject ook veel andere thema’s voorbij. Hoe makkelijk of moeilijk is het voor iemand die al kan zeilen om beter te leren zeilen? Weet ik hoe goed ik ben? Hoe leer ik het beste? Belemmert mijn eigen kennis mij om beter te worden? Ben ik authentiek of werp ik een schild rondom mij op? Verzand ik in details of zet ik juist stappen in het leerproces? Ben ik gefocussed op het leerproces of misschien juist in gevecht met mijzelf? Hoeveel tijd heb ik nodig om te leren? “Dit zijn allemaal vragen die iedereen tegenkwam, waar iedereen in meer of mindere mate mee worstelde en waar iedereen een plekje voor moest vinden in een beperkte tijd. Het was ongelofelijk mooi om te zien hoe het team dit op pakte, we kunnen met recht spreken van een ‘challenge’”, aldus Roy Heiner.
Meer informatie www.teamheiner.com, Rolex Fastnet Race, en MBA Fastnet Challenge team

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht