Informatie voor de watersporter

Tiger Marine; Italiaans design in een Egyptische werkplaats

Al meer dan 20 jaar huisvest Egypte de fabrikanten van Tiger Marine Rib-boten. De fabriek, gelegen in Caïro, produceert hoogwaardige rib-boten in samenwerking met Italiaanse ontwerpers en ingenieurs. In Caïro hebben we het geheim van hun succes ontdekt: goed ontworpen en zorgvuldig vervaardigde boten.

Met 150 medewerkers produceert de fabriek jaarlijks 4.500 opblaasboten. Er is echter meer vraag naar grote RIB’s dan de fabriek kan produceren, wat resulteert in een tekort aan productieruimte. De export van deze boten over de hele wereld maakt Tiger Marine een geduchte concurrent voor bekende merken zoals Brig en Zodiac. Kort samengevat zijn dit de belangrijkste feiten over Tiger Marine: de Italiaanse ontwerpers en ingenieurs hebben hun productie naar Caïro verplaatst vanwege betaalbare arbeidskrachten in Egypte die hoogwaardig en vakkundig werk leveren. Met meer dan 120 medewerkers in de fabriek worden Tiger Marine Rib-boten wereldwijd gedistribueerd. De fabriek werkt met hoogwaardige materialen, waardoor het eindproduct voldoet aan de strenge normen van de fabriek.

Een opvallende locatie

Bij binnenkomst in de fabriekshal merkt de Nederlandse importeur Ralf Wimmers op: “Ik weet wat je denkt – Italiaans design in een Egyptische werkplaats. Ik had precies dezelfde gedachte toen ik hier voor het eerst kwam.” In zo’n omgeving verwacht je niet meteen Italiaanse kennis en vakmanschap, maar het feit dat de Italiaanse ontwerpers en ingenieurs met succes hun kennis hebben overgedragen, is de grootste winst. De lagere productiekosten in Egypte stellen ons in staat om de Tiger Marine RIBs scherp op de Europese markt aan te bieden.

Lijmen en plakken

In de fabriek zijn de medewerkers bezig met het zorgvuldig lijmen van naden, waarbij iedereen zijn specialiteit heeft. Het bouwen van opblaasboten vereist nauwkeurigheid in het lijmen van naden, en dit maakt het verschil tussen een goede en een slechte fabrikant. Rolf Wimmers benadrukt dat de fabriek uitsluitend gebruikmaakt van hoogwaardige materialen en machines om te voldoen aan de hoge fabrieksnormen. Elk onderdeel van doek, pvc of hypalon wordt naar mallen gesneden of geknipt. Vervolgens worden de buissegmenten zorgvuldig aan elkaar gelijmd tot een complete drijver, en de spiegel wordt met precisie bevestigd. Het gebruik van hoogwaardige lijmsoorten en zorgvuldige aandacht voor details vormt een deel van het geheim van Tiger Marine, waardoor het eindproduct voldoet aan de hoge fabriekseisen.

Het derde geheim

Het derde deel van het geheim is de grondige eindcontrole. Voordat een boot wordt ingepakt, heeft deze 24 uur onder druk gestaan en wordt alles zorgvuldig geïnspecteerd. Er wordt niet bespaard op materialen, met Mirasol-doek van pvc met polyester wapening en hypalon-doek uit Frankrijk. Voor polyesterdelen wordt gebruik gemaakt van hars van hoogwaardige Fins fabricaat. Het gebruik van eersteklas materialen en het innovatieve ontwerp dragen bij aan het succes van Tiger Marine.

Smeren en plakken in de polyesterafdeling

In een ander gebouw bevindt zich de polyesterafdeling, waar hardwerkende mensen bezig zijn met het smeren, plakken en ontluchten van RIB’s met vaste polyester bodems. Deze bodems, vrijwel complete polyester boten bij de grotere modellen, worden zorgvuldig vervaardigd met behulp van mallen die de fabriek zelf produceert.

Acht modellen

De Tiger Marine-range omvat 6 consumentenlijnen en 2 professionele lijnen. Van de elegante Tender-serie tot de krachtige SportLine-modellen en de veelzijdige ProLine-serie, Tiger Marine biedt een breed scala aan RIBs. De iconische TopLine-serie, ideaal voor luxe ontspanning op het water, maakt het assortiment compleet.

Rolf Wimmers

Importeur Tiger Marine Center

Het in Rotterdam gevestigde Tiger Marine Center is de importeur van Tiger Marine RIBs voor de Benelux en Duitsland. De nauwe samenwerking tussen de fabriek en Rolf Wimmers zorgt ervoor dat klanten precies weten wat ze kunnen verwachten. Speciale vragen en wensen worden direct besproken en waar mogelijk uitgevoerd. De vakbekwaamheid en kwaliteit van Tiger Marine Center worden niet alleen in de showroom, maar ook op nationale en internationale beurzen gedemonstreerd. Al jarenlang is Tiger Marine Center actief op verschillende watersportbeurzen.

Voor meer informatie: tigermarinecenter.nl / tigermarine.com

Foto: Tiger Marine

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht