Van Well Design 3 september in Kamercommisie over nieuw ontwikkelde scheepsromp en kunststof HVG12

PERSBERICHT
Middelburg – Van Well Design is een Zeeuws jachtontwerpbureau waar al jarenlang wordt gestudeerd op efficiënter varende scheepsrompen en duurzamere materiaaltoepassingen. Na veel materiaaltesten leidde dit zoekproces tot HVG12. Dit unieke bouwmateriaal wordt samengesteld uit vlas, hout en biologische harsen. En wat blijkt? Het materiaal is sterker dan de bestaande composieten. Aanstaande woensdag 3 september houdt de Tweede Kamer haar jaarlijkse Groene Spreekuur bij de Kamercommissie voor Milieu en Duurzaamheid. Ludo van Well zal in 15 minuten een betoog houden over zijn zoektocht en de obstakels die hij hierbij ondervindt.
Op Arnestein (Middelburgs Industrieterrein) werd in dat bureau, in de ambachtelijke workshop,
de testboot Zeezilt30 tussen 2008 en 2011 in stilte gebouwd. Op 6 juni 2011 vond, onder grote media en publieke belangstelling de doop van Zeezilt30 door voormalig CvdK Karla Peijs plaats. De verrassing was groot. De testboot toonde aan dat, met een nieuwe vorm, en doordacht motoriseringplan een motorboot in staat is om met minimale brandstof een grote actieradius te bereiken. Het was een begin van een missie. Immers, de wetenschap komt dagelijks met meer bewijzen over het naderend ‘tekort’ van fossiele grondstoffen en dat wat het gebruik ervan betekent voor onze natuur en het milieu. Dus van Well was nog niet klaar. Hij ging op zoek naar een nog groter reductie voor fossiele grondstoffen met een, zo mogelijk, nog hoger rendement en vond meer grondstoffen in de natuur die snel vervangbaar zijn door hun snel groeiproces. Na veel materiaaltesten leidde dit zoekproces tot HVG12. Dit unieke bouwmateriaal wordt samengesteld uit vlas, hout en biologische harsen. En wat blijkt? Het materiaal is sterker dan de bestaande composieten die opgebouwd zijn uit chemische verbindingen (olie destillaten/polyester).
We staan, qua bouw van plezier- en beroepsschepen op een kruispunt. We kunnen niet lang meer doorgaan met polyesterbouw. Het is ongezond bouwen, het is duur bouwen vanwege de milieu eisen en het is zeer milieu- en natuuronvriendelijk. Wie aan watersport doet – en dat zijn er velen in ons waterland – weet dat. En wat gedacht van de export? Hetgeen we aan grote schepen bouwen is bijna allemaal voor export bedoeld. Hier valt dus nog een wereld te winnen. En dat Zeezilt + HVG12 daarin een rol kunnen spelen is, misschien niet in Zeeland, maar wel in Nederland is zichtbaar geworden.
Vuurvliegjes zie je in het donker.
Aanstaande woensdag 3 september houdt de Tweede Kamer haar jaarlijkse Groene Spreekuur bij de Kamercommissie voor Milieu en Duurzaamheid. Er zijn 5 innovatieve ondernemers uitgenodigd om hun innovatie toe te lichten. Het doel van het Groene Spreekuur is om uit te wisselen wat de kansrijke initiatieven tot nu toe voor belemmeringen tegenkwamen om tot bloei te geraken. De commissieleden gaan daarna, daar waar mogelijk deze signalen verder brengen om op die manier deze, zo noodzakelijke, maatschappelijke initiatieven verder te helpen en de politieke obstakels te verkleinen. Ludo van Well zal in 15 minuten zijn betoog houden over het uitvoerbare van zijn initiatieven ten aanzien van verandering van bootvormen om efficiënter te kunnen varen, de toepassing van milieuvriendelijke materialen –die sneller terug te winnen zijn in de natuur- en de reducering van fossiele grondstoffen opdat we alles uit de aarde beter gaan benutten en zodoende de wereld in onderhoud en behoud brengen.
Meer informatie en zichtmateriaal te verkrijgen bij Van Well Design, telefoon 06 22591452 (Dimp Nelemans).
Meer informatie www.zeezilt.com en www.ludovanwell.nl

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X