windverwachting

Voor Volvo Ocean Race debutant Timo Hagoort (27) is zondag een belangrijke stap in zijn zeilerscarrière

foto: Volvo Ocean Rce
foto: Volvo Ocean Rce
Alicante, Newport – Groot was zijn teleurstelling toen hij in Alicante op de kade achterbleef, maar Timo Hagoort wist wat hem te doen stond: mijlen maken. De race ging weliswaar zonder hem van start, maar hij bleef als reservebemanningslid van Team Brunel stand-by staan. Niet voor niets, want aanstaande zondag maakt de 27-jarige zeiler uit Abcoude alsnog zijn debuut in de Volvo Ocean Race.

Dan start hij met Team Brunel in de zevende etappe van Newport/Rhode Island naar Lissabon, Portugal. Deze gelegenheid doet zich voor vanwege de blessure van voordekker Gerd-Jan Poortman (Zeist). Op de vraag wat deze kans voor hem betekent, antwoordt Hagoort: “Ik heb ze net na de start verlaten, na een aantal maanden met ze getraind te hebben. Het was dus een onafgesloten hoofdstuk voor mij. Nu gaat het eindelijk op zijn plek vallen.”

“Ik heb heel veel geduld gehad en het was soms best frustrerend. Ik ben daarom heel blij om weer terug te zijn in het team en op de boot. Ze hebben een mega ontwikkeling doorgemaakt. Ik hoop daarin lekker mee te kunnen liften en mijn kracht in te brengen. Ze weten wat ze aan mij hebben en daarom hebben ze mij weer opgebeld.” Ondanks dat Hagoort zes etappes aan de zijlijn stond, heeft hij naar eigen zeggen geen moeite gehad om scherp te blijven voor het geval hij echt moest invallen. “Het heeft me juist extra gemotiveerd. Ik heb tussendoor super veel gezeild. Ik heb wat risico’s moeten nemen en mijn eigen boontjes moeten doppen, zoals dat gaat in deze wereld. Daar heb ik veel van geleerd.”

Mijlen maken
Sinds dat de race in oktober 2014 begon, verscheen Hagoort bij alle grote offshore races aan de start. “Ik heb heel wat mijlen gemaakt. Natuurlijk heb ik ook dingen moeten laten, want ik moest tijdens de stopovers beschikbaar blijven. Zo had ik bijvoorbeeld vorige week zaterdag de kans om vanuit San Francisco, waar ik toen was, naar Shanghai te zeilen. Dat heb ik niet gedaan, want het is een tocht van 7.000 nautische mijlen en die viel tijdens 2 stopovers. Het was een recordpoging met de Maserati, een oude VO 70. De keuze om niet te gaan was moeilijk, maar uiteindelijk gelukkig wel de juiste.”

Nieuwsgierig
Over hoe hij de Volvo Ocean Race tot nu toe heeft ervaren, zegt Hagoort: “In het begin vond ik het eerlijk gezegd best lastig om naar de beelden te kijken, want ik zat er zelf nog een beetje in. Later zag ik natuurlijk onwijs mooie dingen voorbij komen. Het was ontzettend spannend om te volgen. Dat zorgde ervoor dat ik enorm nieuwsgierig werd naar hoe het nou echt was om aan boord te zitten. Het is lastig om daar werkelijk inzicht in te krijgen, ondanks dat OBR Stefan [Coppers] super goed werk verricht. Ik ben blij dat ik er nu weer middenin zit”, lacht Hagoort.

Wat heb je van deze campagne geleerd? “Mega veel. Voor mij liep de leercurve met dit team helaas tot Alicante. Dat neemt niet weg dat het voor mij een hoge standaard heeft gezet. Zeker nu ik ook op andere boten actief ben geweest, besef je eigenlijk hoe hoog de standaard is die wij hier met zeilen zetten. Dat is op alle vlakken en iedereen is daar ongelofelijk professioneel in. Het is niet makkelijk om buiten dit een team met hetzelfde niveau te vinden. Daarom is het voor jezelf belangrijk dat je dat niveau zo veel mogelijk probeert te handhaven. Daarin heb ik veel aan Team Brunel te danken.”

Zondag 17 mei om 14 uur lokale tijd (20 uur Nederlandse tijd) klinkt het startschot voor de zevende etappe. De zes boten sterke vloot begint dan aan de 2.800 nautische mijlen over de Atlantische Oceaan terug naar Lissabon. (Volvo Ocean Race, Brunel Sailing)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X