Informatie voor de watersporter

Vrouwen van Team SCA verslaan met derde plaats in Fastnet Race Volvo Ocean concurrent Abu Dhabi

teamscaPlymouth – In de Fastnet Race heeft Volvo Ocean Race deelnemer Team SCA met de Nederlandse Carolijn Brouwer en in elk geval voor deze wedstrijd Klaartje Zuiderbaan en Annemieke Bes, haar toekomstig VOR concurrent Abu Dhabi Ocean Racing verslagen. Zij het na gecorrigeerde tijd. In de IRC CK (Canting Keel) klasse ging Abu Dhabi weliswaar zo’n twaalf minuten eerder over de lijn, maar na correctie was het verschil uiteindelijk ruim twee uur in het voordeel van SCA. Tegelijkertijd toch het bewijs dat de verschillen klein zijn en Team SCA volgend najaar als ‘vrouwenboot’ – de boot zal geheel door vrouwen worden gevaren – zeker niet als laatste hoeft te eindigen in de Volvo Ocean Race 2014-15.

Nederlands bemanningslid Carolijn Brouwer reageerde: “Tactisch gezien hebben we in het eerste deel van de race tot aan de Fastnet Rock goed gevaren. Daarna draaide dit een beetje om. De Abu Dhabi voerde vanaf achter de druk op met een groter zeil. Hiermee wisten zij het gat te dichten en ons op een bepaald moment te passeren. Maar uiteindelijk hebben we ze op basis van de gecorrigeerde tijd verslagen!”

Voor Sam Davies (GBR), die de magenta boot door het parcours navigeerde, was het een spel van kat en muis: “Het ene moment was de Abu Dhabi de leidende partij en het andere moment waren wij dat. We hadden een mooie inhaalmanoeuvre bij Start Point om vervolgens na de Fastnet Rock te worden ingehaald. Uiteindelijk stonden we quitte! Al met al was het echt een goede race en zijn we blij dat we hebben deelgenomen. Ons zelfvertrouwen heeft hierdoor een boost gekregen. Het laat zien dat we het aankunnen. Het is de perfecte voorbereiding in aanloop naar de Volvo Ocean Race.”

De Fastnet Race was het eerste grote doel op de agenda van team SCA op weg naar de Volvo Ocean Race. Het was een intensieve wedstrijd met de nodige uitdagingen, lastige en tactische gesprekken en een groot aantal manoeuvres die door de Abu Dhabi werden uitgevoerd, waarop geanticipeerd moest worden. Voor het team creëerde dit een unieke kans om zichzelf te testen en te bewijzen .

“We zijn al begonnen met de debrief en morgen vertrekken we weer naar Lanzarote. We hebben tijdens de race de nodige ervaring op gedaan. Het grootste leermoment is misschien wel hoe we op zo’n snelle boot tegen de hevige competitie moeten racen. Na drie dagen racen kan je nog steeds je concurrenten zien. Zo zal het ook tijdens de Volvo Race gaan, maar dan voor twintig dagen!”, aldus Richard Brisius, de managing director van team SCA. (Team SCA, Rolex Fastnet Race, ‘Annemieke Bes: Ik heb nu ontdekt wat zeezeilen is’ – Sailreport, persbericht SCA)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht